Crema catalana

Crema catalana sau crema de Saint Josef, una dintre retetele savurate in bucataria traditionala catalana, este cunoscuta in bucataria franceza drept creme brulee. Cu toate acestea, originea acestui desert deosebit se regaseste in Catalonia. Traditia spune ca in ziua de Sfantul Iosif (19 martie la catolici,) bunicile sau matusile necasatorite ce locuiesc inca in casa parintilor pregatesc aceasta faimoasa crema.

collage16

Ingrediente pentru 6 persoane:

600 ml lapte, 4 galbenusuri, 100 g zahar tos, 100 g zahar de trestie, 40 g fecula (amidon extras din cartofi si din cereale), 1 lamaie mica, 1/2 baton de scortisoara.

Spalati lamaia, stergeti-o si curatati-o de coaja. Puneti intr-o oala potrivita 500 ml lapte, coaja de lamaie taiata marunt si scortisoara. Puneti pe foc si lasati sa dea un clocot. Scoateti scortisoara. Intr-un castronel bateti galbenusurile cu zaharul tos. Adaugati fecula topita in restul de lapte si amestecati bine. Turnati peste galbenusurile cu zahar laptele fierbinte, strecurandu-l in acelasi timp printr-o sita. Amestecati cu grija compozitia, apoi treceti-o in alta cratita, puneti-o pe foc si lasati-o sa fiarba pana cand crema va ramane in strat subtire pe lingura.

La final, turnati compozitia in cupe mici, pe care le lasati sa se raceasca, apoi puneti-le la frigider. Cand vreti sa le serviti, presarati peste ele zahar de trestie si incalziti-le la cuptor cateva minute. Serviti-le caldute!

Puteti asorta la aceasta crema delicioasa un vin dulce, un Pinot Noir sau un Murfatlar.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.