Maurii din Veneția

Dacă altădată puterea Republicii Venețiene era dată de iscusința în afaceri a neguțătorilor de aici, astăzi Veneția profită din plin de o altă armă secretă, puterea sa de seducție, pentru a atrage oaspeți de pe toate meridianele. E o armă cu două tăișuri, după cum constată tot mai des urmașii comercianților venețieni, sufocați de sutele de mii de turiști care ajung aici anual și care sunt considerați principalii vinovați de creșterea prețurilor și a disconfortului celor care trăiesc în Veneția 365 de zile pe an.

Ca turist, însă, când spui Veneția, te gândești probabil la două lucruri. Pe de o parte, ea este sinonimă pentru noi toți cu canalele sale, străbătute de gondole cu îndrăgostiți dornici să trăiască magia locului, dar și de insensibilele vaporetto pline ochi cu turiști entuziaști amestecați cu localnici blazați. Pe de altă parte, nu poți ajunge la Veneția și să  nu vizitezi Piața San Marco, punctul care concentra odinioară întreaga putere a statului venețian și unde se găsesc, la doi pași unul de altul, cele mai importante obiective turistice din zonă, precum Palatul Dogilor, Basilica San Marco, celebra cafenea Florian ori Campanila, turnul de la înălțimea căruia se presupune că ai avea cea mai bună perspectivă asupra orașului.

Nu, însă, și asupra Pieței San Marco,  clopotnița Basilicii San Marco fiind prea înaltă ca să vă ofere o imagine satisfăcătoare a pieței din imediata apropiere. O imagine cu mult mai interesantă vă este accesibilă, în schimb, fie de pe acoperișul Basilicii, fie de pe terasa Turnului cu ceas, dominată de doi giganți din metal care anunță trecerea timpului lovind cu ciocanele într-un clopot.

Cunoscuți drept Mori di Venezia (Maurii din Veneția), cei doi giganți au fost denumiți astfel din cauza culorii întunecate căpătată de-a lungul timpului de bronzul din care sunt confecționați. În realitate, ei înfățișează doi păstori, unul vârstnic, simbolizând trecutul, și care bate în clopot cu două minute înainte de ora exactă, iar celălalt, tânărul, care marchează prin lovituri de ciocan scurgerea fiecărei ore.

Pentru a ajunge pe această terasă trebuie să vă faceți rezervări din timp, vizitele fiind permise doar cu ghid însoțitor, de la care veți afla povestea orologiului ce măsoară timpul Veneției încă din secolul XV. În plus, urcând treptele Turnului cu ceas veți avea ocazia să vedeți și statuile din lemn ale celor Trei Magi și pe cea a unui înger care pe vremuri făceau parte integrantă din momentul anunțării orei exacte. Astăzi, însă, statuile mai pot fi văzute defilând doar de două ori pe an, de Bobotează și de Înălțare. În rest, ele sunt adăpostite în turn, accesibile doar celor care își fac rezervări din timp aici. În prețul turului intrând, desigur, și accesul pe terasa cu cei doi „mauri”, de unde   admira nestingherit Piața San Marco și toate atracțiile sale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.