Cisterna din Istanbul

In cazul in care ajungeti la Istanbul, nu ratati ocazia de a vizita Cisterna construita in timpul Imparatului Iustinian I.
Cisterna 4
Potrivit legendei, la construirea sa ar fi trudit 7.000 de sclavi, ale caror lacrimi curg si acum dintr-una dintre coloane ce sustin tavanul cisternei.
Cisterna - coloane
La intrarea in cisterna se afla 52 de trepte de piatra care trebuie coborate pentru a putea vedea minunatele coloane de 9 metri inaltime asezate pe 12 randuri cu cate 28 de coloane fiecare.
Cisterna 2
Capetele meduzelor folosite ca piedestaluri sunt asezate la baza a doua coloane in partea de nord-vest a cisternei.
Cisterna - Meduza
In timpul Imperiului Bizantin, cisterna a asigurat apa pentru Marele Palat unde locuiau imparatii si a fost folosita si dupa cucerirea orasului de catre otomani, gradinile Palatului Topkapi fiind irigate un timp cu apa de aici.
Cisterna 3
Abandonata ulterior, cisterna a ramas necunoscuta pentru cei din vest pana in sec al XVI-lea cand a fost descoperita de Petrus Gyllius.
Cisterna 5
Scena din James Bond „Din Rusia, cu dragoste” in care actorul principal merge cu barca printr-o padure de coloane de marmura este filmata in acest loc.
Cisterna 1
In 1990, dupa ce au fost scoase 50.000 de tone de namol, au fost construite alei si au fost luminate interioarele, deschizandu-se chiar si o cafenea unde se poate asculta muzica clasica.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.