Colivia de aur – Culisele Haremului de la Topkapi

Harem

Vreme de secole, haremul sultanilor a starnit imaginatia barbatilor, dar si curiozitatea femeilor, dand nastere unui numar substantial de povesti mai mult sau mai putin adevarate inspirate din culisele acestuia.
Daca, insa, in vremea sultanilor, riscai sa platesti cu capul curiozitatea de a trece poarta haremului, astazi lucrurile sunt ceva mai simple. Tot ce ai de facut este sa platesti taxa de vizitare, diferita de cea perceputa pentru a admira restul comorilor din Palatul Topkapi. La cat de scump e biletul, v-ati astepta poate sa va intampine si vreuna dintre concubinele sultanului, insa nu este asa. Veti avea asadar nevoie de multa
imaginatie pentru a va inchipui cum aratau incaperile haremului in vremea in care erau populate cu sotiile stapanului imperiului, concubinele acestuia, slujnicele lor, dar si cu eunuci fiorosi, bine platiti si hraniti pentru a pazi cea mai de pret comoara a sultanului.

Harem Topkapi
Haremul a fost construit in secolul al XVI-lea, in vremea lui Suleyman Magnificul, la insistentele sotiei de origine rusa a acestui, Roxelana. Pana atunci, femeile traiau in pavilionul cu Faianta. Primele apartamente au fost construite de Sinan, arhitectul preferat al sultanului, dar haremul a fost extins ulterior, mai ales in timpul domniilor lui Selim al II-lea si Murat al III-lea, ajungand sa aiba 400 de camere, dintre care, insa, doar o parte sunt accesibile astazi publicului.

Harem Istanbul
Concubinele erau sclave aduse aici pentru a-l sluji pe sultan. Dintre acestea suveranul isi putea alege favoritele. Cele care ajungeau sotii oficiale erau numite cadane si prima care ii daruia sultanului un fiu devenea sotia principala. Fiecare dintre ele avea un apartament sau cel putin o camera proprie, confortul de care se bucurau fiind determinat de gradul de interes al sultanului pentru ele, dar si de relatia cu mama acestuia.

Harem Turcia
Odata intrate in harem, insa, concubinele nu mai aveau dreptul sa-l paraseasca pana la sfarsitul vietii, astfel ca, in ciuda numeroaselor privilegii de care se bucurau cele aflate in gratiile sultanului si mamei sale, toate nu erau nimic altceva decat niste prizoniere intr-o colivie de aur.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.