Cum călătorim la Berlin, de la A la Z

Fie că e vorba de muzeele prestigioase din oraș, de episoade fundamentale pentru istoria lumii carora le-a fost martor sau de concertele și festivalurile pe care le găzduiește,  Berlinul este o destinație mai mult decât atractivă pentru amatorii de city-break-uri. În acest context, vă oferim o serie de informații utile privind călătoria spre Berlin.

Pentru a ajunge la Berlin, cea mai ieftină variantă este, fără doar și poate, cu avioanele Ryanair, care aterizează pe Schonefeld, principalul aeroport al DDR (Republicii Democrate Germane) în perioada Războiului rece. De aici, pentru a ajunge în oraș, trebuie să luați trenul, cu care veți călători spre Hauptbahnhof (principala gară a Berlinului), Alexanderplatz sau Zoologischer Garten (de asemenea un important „nod” de transport în oraș) 30-40 de minute, în funcție de destinație. Găsiți o hartă detaliată aici.

Cum calatorim la Berlin

Schonefeld se află în zona C (reteaua berlineză de transport public berlineză fiind împărțită în trei astfel de zone, unde A este cea centrală, iar C – cea mai îndepărtată de ea), astfel că pentru a ajunge în centru veți avea nevoie de un bilet pentru zonele ABC, care costă 3,30 euro. Biletul este valabil două ore, iar pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani costă doar 2,40 euro (cei mai mici de 6 ani călătoresc gratis).

berlin-cum-calatorim-2

Dacă aveți, însă, de gând să mai călătoriți în ziua respectivă cu trenul, metroul, autobuzul ori tramvaiul prin oraș, luați în calcul achiziționarea unui abonament de o zi, care costă, pentru zonele ABC, 7,60 euro sau, dacă sunteți 3, 4 sau 5 persoane, a unui abonament zilnic pentru grupuri mici (alcătuite din cel mult 5 persoane), care costă 17,80 pentru toate cele trei zone și 17.30 pentru zonele AB (care acoperă majoritatea obiectivelor din oraș). Există și alte pachete avantajoase, cum ar fi 4 bilete la prețul de 9 euro; dacă îl alegeți pe acesta, aparatul vă va tipări patru bilete.

berlin-cum-calatorim-5

Pe oricare dintre ele le cumpărați de la automatele din stații. Unele dintre acestea, printre care și cele din holul aeroportului, nu funcționează cu bancnote mai mari de 10 euro, altele acceptă și bancnote de 20. Dacă în gara din Shonefeld vedeți cozi mari la cele câteva automate de pe culoarul principal, încercați și pe peroane.  Unele dintre acestea au la rândul lor automate pentru bilete și vă pot scuti de statul la coadă. Înainte de a vă urca în tren, tot pe peron, nu uitați să validați biletul și să îl păstrați la îndemână pentru a-l prezenta controlorilor. Câte despre stația în care trebuie să vă dați jos, de la autobuz până la tren toate mijloacele de transport în comun afișează permanent stația care urmează. Nu uitați, însă, dacă sunteți în autobuz, să apăsați butonul STOP când vedeți că urmează stația la care trebuie să coborâți (îl găsiți ușor, sunt numeroase și la îndemână), pentru a-i semnala șoferului  că trebuie să oprească. În caz contrar, există riscul ca, dacă în stație nu așteaptă nimeni, autobuzul să nu mai oprească.

berlin-cum-calatorim-7

 

 

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.