Amplasata aproape de Italia, la Marea Adriatica, micuta tara a fost o sursa mai putin cunoscuta de inovatii si intrigi istorice de-a lungul secolelor. Cu toate acestea, Croatia este una dintre tarile care a deschis drumuri in lumea modei, este locul ce te indeamna permanent sa-i cunosti faimoasele insule, este tara pe care Dionysos o considera „a doua casa” si unde turistii pot traversa si in prezent portul din Dubrovnik, candva capturat de Napoleon.
Deschizatori de drumuri in moda
Marile inventii croate includ primul test cu parasuta si… cravata. Chiar daca in afara tarii putini stiu, acest accesoriu vestimentar s-a nascut in Croatia, de unde s-a extins apoi in intreaga lume. Insusi numele o spune, croat, cravat, de unde cravata. O garda de ofiteri de origine croata de la curtea lui Ludovic al XIV, Regele-Soare, purtand cravata, au raspandit-o si in Franta si apoi in intreaga lume.
De cativa ani, guvernul croat a fixat ziua de 18 octombrie ca fiind „zi a cravatei”, care se sarbatoreste in toata tara, mai toti punandu-si in aceasta zi cravata, inclusiv doamnele.
Escapade la malul marii
In Croatia exista mai mult de 1.000 de insule si insulite, din care doar 50 sunt locuite. Tara are 4000 de km de litoral, insumati de cele o mie de insule pe care aceasta le detine. Croatia se numara printre tarile cu cele mai multe plaje cu steag albastru (blue flag), un simbol ecologic, acordat conform unor criterii foarte stricte care vizeaza deopotriva curatenia, calitatea apei si a mediului inconjurator.
Tentatiile lui Dionysos
Vinul a inceput sa se comercializeze in Croatia dupa ce acum 2.500 de ani colonistii greci au adus aici o monstra din vinul lor, obtinut in viile de pe Insula Hvar. Viile originale sunt inca intacte in campia Stari Grad, de pe insula Hvar. Astazi, Croatia are mai mult de 300 de regiuni de vin, 17.000 de producatori si 2500 vinuri, specialitatea lor fiind vinurile albe.
Influente Romane
Moneda tarii este Kuna, ce inseamna jder in croata, un mamifer de padure a caror blana extrem de apreciata a fost folosita pentru a plati impozitele in provinciile romane din estul Croatiei. Jderul a aparut pe monedele medievale cu mult inainte de a da numele noii monede, in 1994.
Sarmul medieval al portului suveran
Istoria acestui port incepe in 1358, cand orasul fortificat Dubrovnik era centrul unui oras-stat cunoscut sub numele de Republica Ragusa. A fost cucerit in 1808 de armata lui Napoleon, in urma unui asediu de o luna, instaurat de catre rusi si muntenegreni. In ciuda dimensiunilor sale mici, orasul a avut o adevarata putere de tranzactionare, devenind in timpul Renasterii un centru de educatie si cultura.