Prima reteta pe care mi-am propus sa v-o impartasesc este una destul de rar intalnita la noi, pe care o regasim insa foarte des in Orient. Ingredientul surpriza este tapioca. Vestitele “perle de tapioca” sunt acele bilute cu consistenta cauciucata atunci cand sunt fierte. Tapioca, care arata ca o faina obisnuita insa este putin mai galben, este folosita pe scara larga in alimentatie, la prepararea prajiturilor, budincilor, deserturilor, piftiilor, pentru “Bubble Tea” – ceaiurile cu siropuri pe baza de lapte de cocos sau de ciocolata.
Tapioca este denumirea data acestui produs de catre indienii din Brazilia, una din zonele de provenienta a acesteia. Ea se obtine din partea fibroasa a radacinii de casava, o planta ce poate atinge dimensiuni de pana la 3 m inaltime. Thailanda ramane totusi principalul furnizor de tapioca. Radacina acesteia este ramificata si bogata, in procesul de productie fiind procesata si transformata in faina, boabe sau fulgi de tapioca. Prafului sau perlele de tapioca sunt foarte hranitoare, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Modalitatile de preparare sunt diverse, de data asta insa ma opresc asupra unei retete absolute speciale.
Ingredientele pentru 6 portii:
200 g tapioca; 1 cutie de 250g lapte de cocos; 3 felii de ananas; ½ papaia; ½ mango; sare
Mod de preparare:
Intr-o oala, dati in clocot 1 l de apa cu un praf de sare si fierbeti in ea tapioca, aproximativ 5 minute. Stropiti interiorul a sase forme inelare de budinca, turnati in ele compozitia de tapioca, lasati-le sa se raceasca si puneti-le la frigider cel putin 3 ore, sa se intareasca. Apoi cufundati formele in apa calda si rasturnati-le in farfurii de desert. Ornati fiecare portie cu ananas, papaia si mango, taiate bucatele. Daca mai completati si cu putin lapte de cocos, turnat peste budinca, gustul este complet.
Dificultate: minima; Pregatire: 10 minute, plus timpul de racire; Preparare: 10 minute
Dupa gust, puteti asorta cu Malaga, un vin dulce din Spania. S-aveti pofta!