Nu vă imaginați, însă, că Londra este un oraș care trăieşte în trecut. Oricât ar fi de conservatori, londonezii știu să traiască din plin, iar seara străzile sunt pline de tineri şi mai puţin tineri care stau în faţa pub-urilor la un pahar cu vin sau cu bere. În City, zona în care își au birourile marile companii, clădirile cu aspect futurist şi-au făcut loc aproape miraculos printre cele vechi de sute de ani, demonstrând că, pentru a construi ceva nou, nu este întotdeauna nevoie să dărâmi ce ai moștenit de la înaintaşi.
Un capitol aparte al Londrei îl reprezintă însă parcurile, atât de multe, de mari şi de frumoase, încât ţi-ai putea petrece un concediu în ele, fără să-ţi dai seama când a trecut timpul. Opt dintre acestea şi-au câștigat statutul de parcuri regale şi, indiferent pe care l-aţi alege, nu veți regreta niciun moment că ați renunțat poate să vizitaţi un obiectiv de pe lista întocmită de acasă pentru a vă bucura de frumuseţea de-a dreptul copleșitoare a naturii.
Cinci dintre ele, Hyde Park, Kensington Gardens, St. James’s Park, Green Park şi Regent Park, sunt ca nişte petale ale Palatului Buckingham , reședința oficială a Monarhiei Britanice. Astfel, dacă (aproape) toate drumurile duc la Roma, în acest caz particular majoritatea aleilor duc la Casa Reginei, numele sub care era cunoscut palatul în secolul XVIII, când Regele George al III-lea l-a cumpărat drept reşedinţă privată pentru Regina Charlotte.
O parte dintre încăperile palatului, sălile în care au loc diverse ceremonii oficiale, sunt deschise publicului doar două luni pe an, în timpul verii, când regina este plecată „la țară”.
Ceea ce însă, atrage milioane de turişti din toată lumea este ceremonia care are loc în curtea palatului. Vorbim, desigur, despre schimbarea gărzii, un spectacol care nu are loc zilnic, ci potrivit unui program pe care ar fi bine să-l consultaţi încă înainte de a ajunge la Londra. Chiar şi cu program, daca plouă prea tare, evenimentul poate fi anulat.
Comandamentul pornește defilarea de la St. James, iar în fruntea lui se află toboșarii și stegarii. Fanfara este compus din 35 de persoane și însoțește noua gardă care vine spre Palatul Buckingham iar după schimbul care are loc în curtea palatului se întoarce spre St. James cu cea veche.
Luați în calcul că, deși schimbarea gărzii începe puţin după ora 11, durând aproximativ 45 de minute, pentru a ocupa un loc bun, în preajma porţii centrale, de unde să puteți vedea ceva, trebuie să veniți de la primele ore ale dimineții.
