„Ciocolata, barbatii, cafeaua, unele lucruri trebuie sa fie cat mai bogate. Cred ca daca as fi femeie as folosi cafeaua ca parfum”. John Van Druten
Cafeaua este unul dintre cele mai cerute produse la nivel mondial si nici pe timp de criza consumul ei nu a scazut vertiginos. A devenit un „strict necesar”, pentru ca simtim nevoia sa ne punem pe picioare dimineata cat mai rapid, insa o regasim des si la capitolul socializare. A devenit deja o modalitate de relaxare, caci cel mai des auzi in jur: „Iesim la o cafea?”
Intr-o lume in care consumul zilnic de cesti de cafea este in jur de 1,6 miliarde, ne punem intrebarea: este cafeaua daunatoare sau nu? Stim cu totii ca putine sunt lucrurile care au doar parti bune. O ceasca normala de cafea ajuta la accelerarea metabolismului, contine antioxidanti si „umbla” la sistemul nervos astfel incat sa-ti dispara oboseala pe care o resimti. Atentia si concentrarea ta cresc datorita cafelei, lucru care te face mai receptiva si mai eficienta. Capacitatea cafelei de a infrunta anumite afectiuni grave este deja o certitudine. In cantitati moderate, poate preveni sau diminua efectele unor boli precum Parkinson, calculi renali, Alzheimer sau astm.
Eu sunt o bautoare inraita de cafea, doua cesti de cafea obligatoriu dimineata si una dupa amiaza, de regula cu lapte sau frisca. Si stim ca mai toti oamenii, indiferent de continent, inca o apreciaza ca fiind un rasfat pe care si-l pot permite. Interesant este ca fiecare tara are propriul fel de a o savura:
Italia. Desi nu are cultura de arbori de cafea, Italia este deja una din tarile cu cea mai buna cafea. Italienii fac cea mai buna cafea, poate si pentru faptul ca aici s-a nascut cafeaua espresso, un shot de energie pe care il gasesti in orice local din peninsula. Chiar daca te afli intr-o mare cafenea din Roma ori Venetia, sau in orice restaurant de la tara, cu siguranta vei primi cea mai buna esenta a cafelei tari, in portii mici.
Etiopia. Cand vorbim de Etiopia, ne aflam practic in tara natala a cafelei, ce se bea aici de mai bine de o mie de ani. Cu o asa vechime in spate, nu e nici o surpriza ca prepararea cafelei este un adevarat spectacol. De multe ori prajirea boabelor de cafea se face chiar sub ochii clientilor. Toata aceasta pregatire poate dura chiar si o ora, timp in care gazda prajeste, macina si fierbe cafeaua.
Statele Unite. Americanii sunt la fel de dependenti de licoarea cu cofeina ca si restul locuitorilor din toate colturile lumii. La ei insa, o poti cumpara de la orice tonomat, in orice benzinarie sau la orice fast food de pe marginea drumului, in combinatii cu o multime de arome: caramel, frisca, ciocolata, lichior de oua sau gust de prajiturele. Suntem deja familiarizati cu oamenii grabiti ce duc inca de la prima ora, paharul de carton acoperit cu un capac de plastic, ce ascunde o mireasma ademenitoare de cafea.
Turcia. Faimoasa cafea turceasca (Türk kahvesi) este facuta prin pulverizarea boabelor proaspat prajite sau prin maruntirea lor foarte fina intr-o rasnita de cafea cilindrica (kahve degirmeni).
Datorita temperaturilor ridicate insa, turcii prefera mai mult ceaiul decat cafeaua tare, dar chiar si ei isi incep uneori ziua cu o cafea. Adevaratea cafea turceasca, servita in cescute mici este, insa, mai greu de gasit in Turcia moderna, cel mai des intalnind in meniurile lor espresso si frappe, cappuccino si latte.
Irlanda. Irish Coffee este considerata ca cea mai delicioasa bautura care a traversat marea odata cu irlandezii. Se pare ca Irish Coffee era servita in timpul calatoriei cu vaporul pentru a incalzi si remonta calatorii infrigurati. Contine cafea, whiskey, zahar si frisca. In mod traditional este o bautura pentru dupa cina, dar este perfecta si in dimineatile reci pentru ca te incalzeste instantaneu. Nu toti sunt incantati de combinatia respectiva, spunand adesea ca nu face decat sa strice si cafeaua, si whiskey-ul.
Vietnam. Pentru cei care nu stiau, Vietnamul este unul dintre cei mai mari producatori de cafea din lume iar in majoritatea cazurilor, cafeaua se prepara cu lapte condensat. Laptele proaspat nu era la indemana oricui, la fel ca in Franta, iar vietnamezii turnau cafeaua peste lapte condensat indulcit si o serveau cu multa gheata.