Peter Mayle, cel mai bun ambasador al Provence-ului

Când spui Provence, te gândești mai întâi la lanurile aparent nesfârșite de lavandă, iar apoi… la scriitorul britanic Peter Mayle, ale cărui cărți dedicate acestei provincii din Franța i-au făcut pe milioane de cititori să-și dorească să o viziteze.

Angajat ca stagiar în birourile din Londra ale companiei Shell, Peter Mayle a realizat rapid că i-ar plăcea mai mult să lucreze în industria publicitară decât în cea petrolieră. Și-a găsit rapid un post la Ogilvy, compania care administra portofoliul Shell la acel moment, și a făcut o carieră frumoasă în industrie până în 1974, când a decis să se dedice 100% scrisului.

Peter Mayle

Ca autor, Mayle a început prin a scrie cărți educative, inclusiv o serie de volume de educație sexuală adresate copiilor și adolescenților. La sfârșitul anilor ’80, însă, s-a mutat în Provence și a scris, inspirat de această experiență, „Un an în Provence”, declarată în 1989 , la British Book Awards, „Cea mai bună carte de călătorii a anului”.

Provence (1)

În același stil, Mayle a mai scris alte câteva volume dedicate acestei regiuni, care au fost traduse în peste 20 de limbi și au avut tiraje de milioane. (Pe o parte dintre ele le veți găsi, traduse în limba română, aici.) „Un an în Provence” a devenit și serial de televiziune, în 1993, iar romanul „Un an bun”a fost ecranizat în 2006, filmul omonim fiind regizat de Ridley Scott și avându-i în distribuție pe Russel Crowe și Marion Cotillard.

De altfel, în semn de recunoștință pentru serviciile aduse turismului francez, autoritățile i-au acordat scriitorului, în 2002, titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare.

 

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.