Portugalia – Costa do Estoril

 Costa do Estoril a Atlanticului, comparată adeseori cu celebra Côte d´Azur a Mediteranei franceze (poate și pentru Cazinoul celebru din Estoril, al doilea ca mărime din Europa după cel de la Monte Carlo), este fără doar și poate mai modestă și mai liniștită, mult mai puțin cochetă decât zonele de coastă spaniolă, franceză, sau italiană, de exemplu.


Cea mai lungă și mai frumoasă plajă este la Carcavelos, un sătuc cunoscut tocmai prin accesul bun la ocean pe care îl oferă, căutat și de mulți amatori de surf. Apa Atlanticului, rece dar limpede, este aici totuși mai liniștită decât în zonele fără plaje de nisip, de din apropiere de Cascais, unde se organizează anual Campionatul Mondial de Surf. Și ce apus grozav de soare învăluie coasta Estoril de la Carcavelos la Caiscais, unde soarele se pitește printre ambarcațiunile parcate în Golful Marina!


Puțin mai sus de Cascais, în apropierea celui mai vestic punct al continentului Europa, Cabo da Roca, se află orășelul de poveste Sintra. Întemeiat de mauri în secolul al XI-lea, Sintra este considerată una dintre cele mai vechi zone habitate din Portugalia. O localitate ca de turtă dulce, cu străzi micuțe, în pantă, pavate cu piatră cubică lucioasă, în care se reflectă razele soarelui, dându-i aspect de oglindă cerată, oraș care respiră astăzi prin istorie.


Palacio Nacional, Palacio da Pena, Quinta da Regalaira, Vila Monserat sunt doar câteva din splendorile zonei, care merită cunoscute și vizitate. Palatul Pena, reședința ultimului rege al Portugaliei, construit într-o varietate de stiluri arhitecturale, a fost desemnat în urmă cu câțiva ani una dintre cele mai romantice destinații din lume… La cafenelele tradiționale împrăștiate prin tot orașul se poate degusta desertul tipic, queijada și travesseiro de Sintra, prăjituri pe bază de cremă de brânză și scorțișoară, respectiv cu cremă de ou și pastă de migdale, care alături de un espresso de aromă intensă reprezintă gustarea perfectă pentru o după-amiază în Sintra.


La capătul celălalt al Coastei de Estoril se află chiar Lisabona, capitala Portugaliei, oraș scăldat permanent într-o lumină puternică, extrem de albă, parcă prea… luminoasă pentru ochii celor obișnuiți cu poluarea Ploieștiului sau cu cerul mai sumbru al nordului Europei. Mosterio Dos Jerónimos, Torre de Belém, Monumento  a los descubrimientos, Ponte de 25 de abril, Castelo São Jorje sunt doar câteva din obiectivele cele mai importante care rescriu istoria Lisabonei.

Însă nimic nu se compară cu vizita în orașul vechi.  Cartierul Alfama, de exemplu, singurul care a supraviețuit marelui cutremur din 1755, este emblematic pentru spiritul lusitan pur și netrucat. Străzile mici, în pantă, pe care mulți șoferi nu s-ar încumeta să conducă o mașină, intersecțiile la care pândește câte un nou monument, o statuie sau un arc de triumf dau farmecul locului si creează bucuria descoperirii lor treptate, lăsându-se dezvăluite privirii puțin câte puțin.

O atracție tipică în Lisabona sunt și spectacolele de fado, muzică tradițională portugheză,  care nu ar trebui omise din programul unei excursii în zonă. Pentru mai multe detalii despre muzica fado și locuri de spectacole în Lisabona vezi aici și articolul dedicat special acestui subiect.

Photo Credits: Cătălina Ene Onea

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.