Promenade des Anglais, pe lista atacurilor teroriste

Toată lumea a fost îngrozită de moartea a peste 80 de persoane în Franța în urma actului criminal al unui fanatic religios. Bilanțul teribil al crimele comise ieri, de Ziua Franței, în Nisa, se explică, însă, și prin faptul  că drama s-a produs pe una dintre cele mai cunoscute și circulate artere din lume, Promenade des Anglais.

Nisa Promenada

Proiectul construirii unei promenade de-a lungul malului mării datează de la începutul secolului al XIX-lea, fiind inițiat de aristocraţia engleză care prinsese gustul petrecerii vacanţelor la Nisa. Proiectul a fost ulterior adoptat  de autorităţile locale care au transformat sugestia iniţială într-una dintre cele mai exemplare promenade ale Rivierei Franceze. Pentru a onora propunerea englezilor de a construi o astfel de arteră, autoritățile au botezat strada Camin des Angles (un nume pe care l-a păstrat până în 1860).

Arterea, care se întinde pe 7 kilometri, este presărată cu o serie de atracții care au transformat-o de-a lungul timpului într-unul dintre obiectivele turistice de top din Nisa, pe care nimeni nu îndrăznește să-l rateze.

Nisa

Nici n-ar avea de ce, întrucât cele mai multe plaje din Nisa (fie private, fie publice) sunt accesibile dinspre  promenadă și tot de aici pot fi admirate obiective precum Parcul Phoenix, Palais de la Mediterranee şi Hotel Negresco.

Mai mult, Promenade des Anglais găzduiește atât tradiționalul Carnaval din Nisa, dar și celebra cursă atletică Prom Classic, care adună anual mii de alergători din toată lumea.

Cu un astfel de potențial turistic, firește că zona a intrat și în atenția celor care și-au făcut o profesie din a pune la cale atacuri ucigașe. Iar dacă la asta adăugăm și măsurile superficiale de securitate ori chiar incompetența autorităților franceze, avem și răspunsul la întrebarea „Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva?”.

 

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.