Secretele Orasului de aur (I)

Aflat pe lista scurta a celor mai vizitate orase din lume, Praga isi cucereste oaspetii nu doar cu obiectivele turistice, dar si cu povestile tesute in jurul acestora.
DSC06306
Una dintre ele, mai putin cunoscuta, este cea petrecuta la Biserica St James (Bazilika sv. Jakuba). Construita initial in stil gotic de catre franciscani in sec XIII, distrusa in 1689 de un incendiu si reconstruita in stil baroc, ocazie cu care i s-au adaugat peste 20 de altare, biserica adaposteste un exponat mai mult decat bizar. Chiar la intrare, in partea dreapta, de tavanul bisericii este agatata, de peste patru secole, o mana de om.
DSC06315
Potrivit povestii, ea i-a apartinut unui nefericit care a intrat peste noapte cu gandul de a fura din biserica. Maica Domnului, insa, l-ar fi prins pe hot de brat si nu i-a dat drumul pana la ziua, cand au venit primii oameni in biserica. Intrucat cei mai multi din parohie erau reprezentanti ai breslei macelarilor, e lesne de inteles cum a ajuns mana faptasului sa atarne din tavanul bisericii, pe post de avertisment.
DSC06330
Pentru oaspetii cinstiti, insa, ea reprezinta doar o curiozitate. Odata acesta potolita, daca vizitati biserica duminica, de la 10.00, veti avea ocazia nu doar sa admirati interiorul acesteia dar si sa ascultati muzica interpretata la o orga veche de trei sute de ani si celebra in Praga pentru sunetul ei.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.