Sfantul Anton de Lisabona

Printre nenumaratele motive ale capitalei Portugaliei, Lisabona, de a se considera binecuvantata, se numara – la loc de cinste – faptul ca aici a vazut lumina zilei cel care astazi este cunoscut in intreaga crestinatate drept Sfantul Anton de Padova, dar este numit de catre conationalii sai, cu mandrie, Sfantul Anton de Lisabona.
IMG_0220
Pe locul nasterii sale, astazi se inalta o biserica purtand hramul Sfantului Anton, iar in imediata sa vecinatate se gaseste un muzeu dedicat acestuia, unde vizitatorii pot afla mai mult despre viata si minunile sale.
DSC04034
Aflata in apropierea Catedralei Lisabona, Biserica Sf. Anton a fost ridicata in secolul XVIII, iar printre vizitatorii sai s-a numarat si Papa Ioan Paul al II-lea, care s-a rugat in cripta ce marcheaza locul nasterii Sfantului si a participat la inaugurarea statuii din fata bisericii.
100_3992
Nascut in 1195, Sfantul Anton s-a stabilit in cele din urmă in Padova, fiind canonizat in 1232, la doar un an de la moartea sa. Facator de minuni, este unul dintre cei mai iubiti sfinti, iar in 1946 a fost proclamat Doctor al Bisericii.
DSC04028
In orasul sau natal, Sfantul este celebrat in fiecare vara, Sarbatoarea Sfantului Anton (12-13 iunie) marcand inceputul Sarbatorii Sfintilor Populari, in timpul careia strazile din cartierul Alfama sunt impodobite festiv iar pe gratarele in aer liber sfaraie de zor sardelele.
img_4771-e1395266980347

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.