Stim cu totii deja ca Grecia gazduieste doua dintre cele mai importante complexe monastice ortodoxe din lume, Muntele Athos si Meteora. Si cum in prima parte am vorbit despre cea mai Sfanta Manastire a Marelui Meteor, haideti sa mai facem cateva drumetii si spre celelalte manastiri, ce se reunesc sub elogiul de „pamant sfant’.
Va puteti opri apoi sa serviti masa in Kalambaka, un orasel cochet de la poalele Meteorei, cu case albe si gradini pline de trandafiri, iasomie sau hortensii, unde avea surpriza sa intalniti si aromani, care inteleg si limba romana.
Manastirea Varlam
Se spune ca aceasta manastire isi are numele de la calugarul Varlam, primul sihastru care a urcat aceasta stanca la mijlocul sec. al XIV-lea, pentru a construi aici o mica biserica inchinata celor Trei Ierarhi. Biserica a fost construita intr-un timp foarte scurt, din acest motiv armatura zidurilor, realizata din piatra poroasa si bucati netaiate, nu arat deloc foarte ingrijit, comparativ cu cea de la Marea Meteora.
Cei interesati sa viziteze Capela Sfintilor Anarghiri, biserica si turnul ei, spitalul, bucataria, mica bisericuta a Sfintilor Trei Ierarhi, chiliile si sala de primire, sunt nevoiti sa urce cele 107 de trepte. Pana acum cateva decenii, la Manastirea Varlam se urca cu ajutorul unei plase manuale, trasa cu un sistem de scripeti, iar roata cu tambur era actionata manual. Capela celor Trei Ierarhi nu poate fi insa vizitata, decat cu permisiunea calugarilor.
Programul este zilnic intre 9:00 – 13:00 si 15:30 – 18:00, in afara de vineri.
Manastirea Agia Triada (Manastirea cu hramul Sfintei Treimi)
Inainte de a ajunge la Manastirea Sfanta Treime, trebuie sa coborati mai intai un versant pana la poalele stancii si de-abia apoi sa urcati cele 145 de trepte, sapate in stanca. La prima vedere, accesul pare aproape imposibil si din acest motiv este si cea mai putin vizitata manastire de la Meteora. Daca sunteti insa dornici de frumos, veti fi surprinsi de spectaculoasa vedere de ansamblu Kalambaka si asupra Muntilor Pindului.
O traditie neconfirmata sustine ca manastirea ar fi fost construita in 1438, de un anume calugar Demetius. Veti vedea capela Sfantului Ioan Inaintemergatorul, chiar la intrarea in manastire, ajungeti apoi intr-un vestibulul acoperit, unde se remarca turnul de urcat provizii si sala de mese, chiliile, iar in capatul culoarului, biserica manastirii dedicata Sfintei Treimi.
Trecand de biserica, lasati in urma ansamblul de cladiri si ajungeti la cea mai mare platforma a stancii, un balcon deschis, ce ofera o priveliste exceptionala spre celelalte manastiri si randuri de roci gigantice.
Programul este zilnic intre 9:00 – 18:00
Manastirea Rousanou
Cum deja sunteti obisnuiti cu treptele, pentru a a ajunge la manastire trebuie sa urcam doar 136, si dupa ce treceti cele doua poduri din piatra ajungeti pe partea cealalta, pe stanca Rousanou. Cladirile sunt dispuse pe o suprafata destul de redusa, asa incat din departare, da impresia unei singure cladiri, distingandu-se doar cupola bisericii. Fondatorii manastirii, fratii macedoneni Maxim si Ioasaf, au construit biserica in jurul anului 1545, asa cum reiese si din testamentul lor. Fresca ce impodobeste manastirea dateaza din anul 1561. Cele mai multe dintre manuscrisele pastrate la manastirea Rousanou de-a lungul timpului au fost mutate la Biblioteca Nationala din Atena.
Astazi, dupa restaurarea ei, manastirea este ocupata de maici, a doua de la Meteora dupa Manastirea Sfantului Stefan.
Programul este zilnic intre 9:00 – 13:00 si 15:00 – 18:00
Manastirea Aghiou Stefanou (Manastirea cu hramul Sfantul Arhidiacon Stefan)
Accesul la aceasta manastire este unul foarte usor, fiind singura manastire de la Meteora pentru care nu este necesar sa se urce scarile. Drumul actual trece pe la inaltimea varfului stancii si un mic pod de piatra duce exact la intrarea in manastire, astazi locuita de maici.
A fost construita in secolul al XIV-lea, insa inscriptiile gravate in piatra atesta ca stanca a fost locuita pentru prima data prin secolul al XII-lea. Pe langa biserici si cladirile mai recente, mai sunt conservate fosta sala de mese – astazi muzeu, bucataria, hambarele si chiliile, toate restaurate. Manastirea adaposteste, printre altele, craniul Sfantului Haralambie, donat manastirii chiar de domnitorul valah Vlad Tepes.
Programul este zilnic intre 8:00 – 12:00 si 15:00 – 18:00, in afara de luni.
Manastirea Aghiou Nicolau Anapafsa (Manastirea Sfantului Nicolae Anapafsas)
Este prima manastire pe care o intalnim la putina departare de Kastraki si este cea mai mica dintre manastirile meteore. Din cauza dimensiunilor modeste ale stancii, suprafata pe care diferitele cladiri au fost ridicate este foarte limitata, asa incat acestea s-au dezvoltat pe inaltime. Biserica, si ea foarte mica, are o forma nedeterminata, fiind lipita de stanca.
Frescele sale, de o mare calitate artistica, au fost realizate de Teofan Cretanul, unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai Scolii Cretane de Pictura. Iar in capela Sf. Anton, picturile originale din secolul al XIV-lea sunt inca vizibile.
Programul este zilnic intre 9:00 – 13:00 si 15:00 – 18:00
Mai puteti citi despre Meteora aici