Un muzeu dedicat invențiilor Islamului

10032013640
Aflat in parcul Gulhane din Istanbul, in imediata apropiere a palatului Topakpi, Muzeul Istoriei Stiintei si Tehnologiei in Islam poate constitui o experienta interesanta chiar si pentru ce care nu sunt preocupati in mod special de studiul stiintelor exacte. Chiar si acestia, insa,vor fi uimiti sa descopere realizarile remarcabile ale oamenilor de stiinta din spatiul islamic incepand cu secolul al IX-lea.
10032013641
Obiectele expuse, in majoritatea lor covarsitoare replici ale originalelor aflate astazi in marile muzee ale lumii, ofera o imagine elocventa a evolutiei unor stiinte precum astronomia, geometria, chimia ori fizica. Nu lipsesc numeroase replici ale unor instrumente de masurare a timpului si nici arme construite de savantii vremii pentru a le servi regilor ori sultanilor la curtile carora isi defasurau activitatea.
10032013629
Daca nu va grabiti, puteti urmari si o serie de filme documentare care infatiseaza modul de functionare a fiecaruia dintre aceste instrumente, astfel incat pe nseimtite vizita se va transforma intr-o lectie inedita de istorie a stiintei, ce poate dura, in functie de cat de captivanta vi se va parea, de la cateva zeci de minute pana la cateva ceasuri.
HPIM2663

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.