Casa si povestea Annei Frank

Indiferent cum e vremea la Amsterdam, ca soarele arde necrutator ori, dimpotriva, ca ploua cu galeata, la usa casei de pe Prinsengracht 263 veti vedea intotdeauna sute de oameni asteptand cuminti sa le vina randul pentru a vizita locul in care, timp de doi ani, adolescenta Anne Frank si familia sa s-au ascuns de nazisti.

In toata aceasta perioada, Anne a tinut un jurnal, in care si-a notat gandurile – despre viata de zi cu zi in ascunzatoarea botezata “Anexa”, dar si despre lume, in general, despre bucuriile si tristetile sale, despre visele si sperantele unei tinere obligate sa stea inchisa si sa vorbeasca in soapta, tot timpul cu teama de a nu fi descoperita si arestata.
Dagboekzaal, AFS 2010, fotograaf Cris Toala Olivares
Tradati – nici astazi nu se stie de catre cine – cei opt ocupanti evrei ai “Anexei” au ajuns in lagarele de exterminare, de unde, dupa razboi, s-a mai intors doar Otto Frank, tatal Annei, care, dupa ce a intrat in posesia jurnalului, si-a dedicat toata viata memoriei fiicei sale.
Boekenkast2, AFS 2010, fotograaf Cris Toala Olivares
Marturie emotionanta despre cosmarul prin care in al doilea razboi mondial au trecut milioane de oameni, vanati, umiliti, arestati, torturati, ucisi in numele unei teorii absurde, Jurnalul Annei Frank a devenit una dintre cele mai cunoscute carti din lume, iar spatiul in care ea a stat ascunsa si s-a confesat in scris s-a transformat intr-un loc de pelerinaj pentru oameni de pe toate meridianele.
Bezoekers in kamer Anne Frank, AFS, 2010, Cris Toala Olivares 1MB
Profunda si emotionanta, experienta vizitarii Anexei este tocmai de aceea greu de cuprins in cuvinte. Dincolo de povestea tragica a Annei Frank, insa, muzeul – care ofera detalii si despre cei care, asumandu-si riscul de a fi arestati, n-au ezitat sa-si ajute cunoscutii evrei – este si o pledoarie pentru prietenie si solidaritate in fata dificultatilor. O pledoarie pentru care, indiferent ca soarele arde necrutator ori, dimpotriva, ploua cu galeata, merita sa asteptati laolalta cu oamenii veniti din lumea intreaga sa cinsteasca memoria Annei Frank.
Prinsengracht 263, AFS 2010, fotograaf Cris Toala Olivares
Multumim pentru sprijinul acordat in realizarea acestui material dnei Annemarie Bekker de la Anne Frank House
Fotografiile, realizate de Cris Toala Olivares, sunt publicate cu incuviintarea detinatorului drepturilor de autor, Anne Frank House

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.