Vizitata in fiecare vara de mii de turisti romani, insula Corfu este nu doar o destinatie irezistibila pentru cei care vor sa se bucure de soarele si plajele Greciei, dar si pastratoarea misterioaselor moaste ale Sfantului Spiridon, cel supranumit Sfantul Calator.
Potrivit legendelor, acesta pleaca periodic din racla sa, pentru a-i ajuta pe oamenii care il cheama in rugaciune, cu credinta si cu dragoste, pretutindeni in lume. Conform credinciosilor, pentru perioade scurte de timp, cinstitele Moaste ale sfantului nu mai sunt prezente in racla din catedrala, iar atunci cand acestea revin, ele sunt calde si prafuite iar incaltarile sfantului apar tocite, pastrand pe ele pamant si fire de iarba.
Alergand prin lume sa faca bine tuturor celor care au nevoie de ajutorul sau, sfantul cel milostiv isi toceste, insa, periodic incaltamintea, astfel ca preotii de la catedrala din Corfu ii schimba anual vesmintele si incaltamintea. Innoirea vestmintelor sfantului are loc in ziua de 12 decembrie, ziua in care Sfantul Spiridon a trecut la Domnul in anul 348, in Cipru, la varsta de 78 ani.
Moastele sale au ramas in Cipru fiind pastrate intr-o racla din marmura pana in sec. VII in timpul invaziilor saracine, cand au fost mutate la Constantinopole. Dupa caderea acestuia, un preot originar din Corfu a ascuns moastele sfantului Spiridon si pe cele ale Sfintei Teodora Imparateasa intr-un cos si, dupa ce le-a acoperit cu iarba, le-a dus pe insula natala, unde pot fi admirate si astazi intr-o racla de argint la care credinciosi din toata lumea se roaga cu evlavie.
