Berlin, Berlin… sau „the place to be”

În ziua de azi, Berlin este una dintre cele mai importante metropole din Europa şi din lume, capitală a unei ţări considerate de multe ori etalon de civilizaţie şi model de dezvoltare, punct de referinţă pe harta culturală şi politică mondială. Una din calitățile principale ale acestui oraș fascinant este capacitatea sa extraordinară de a se transforma miraculos de la un loc la altul, de la o stare de spirit la alta. Sunt extrem de multe locurile de recomandat în Berlin, o capitală europeană care oferă non-stop atracţii pentru toate gusturile, pentru toate vârstele şi pentru toate categoriile sociale, însă trebuie ținut cont și de faptul că Berlinul pe timp de vară diferă de Berlinul din toiul iernii, atracțiile din anotimpul (mai) cald fiind unele deosebite, orașul însuși degajând parcă o atmosferă aparte.

Peste 50 de lacuri înconjoară oraşul, astfel că mulţi localnici se refugiază chiar şi într-o zi de lucru pe plajele frumos amenajate, unde se poate înota în voie sau naviga „în larg”,  cu o barcă, o hidrobicicletă, o canoe, un caiac etc. Pfaueninsel  (trad. Insula Păunilor), în trecut reşedinţa de vară a regelui Wilhelm Friedrich al III-lea şi a reginei Luise, situată pe malul lacului Wannsee, între Berlin și Potsdam, este o destinaţie ce nu trebuie ocolită. Fascinant cum la doar 30 de minute de forfota oraşului te afli efectiv pe o mică insulă cu păuni! Se poate încă vizita castelul regal de vacanță în care nimic nu este schimbat sau recondiţionat, totul este lăsat în starea originală (tapet, mobilă, oglinzi, tablouri vechi de peste 250 de ani), ceea ce impresionează prin eleganţă şi simplitate.

Micul paradis întruchipat de Gärten der Welt – Erholungspark Marzahn (trad. Parcul de recreere „Grădinile lumii”) este o originală gradină botanică ce adună  plante şi arbori din diferite zone ale lumii, aranjate exact ca în habitatul lor natural. Grădina chinezească, japoneză, coreeană, grădina italienească în stil renascentist, teatrul florilor sau labirintul din „Grădina Nebunilor” sunt doar câteva din atracțiile de aici. Până în 2018 se poate vizita în apropiere și IGA, Internationale Garten Austellung, o expoziție de grădini amenajată într-un stil aparte, care atrage deja mii de turiști din întreaga lume. Și dacă cele două locuri vă deschid apetitul pentru și mai multe peisaje asemănătoare, în partea de vest a orașului, Grădina Botanică din Berlin își are de asemenea deschise porțile și oferă șansa la vizite lungi și plăcute, atât prin vastele areale exterioare, cât și prin numeroasele sere sau săli de muzeu, unde este deschisă în prezent și o expoziție despre chili și ciocolată.

Copyright ZOO Berlin

Pe harta plimbărilor în aer liber la Berlin se află și Tiergarten, cel mai mare parc din capitală, care se întinde pe circa 200 de hectare, între Poarta Brandenburg și Grădina Zoologică, un alt punct-magnet de turiști și localnici deopotrivă, deschis pe tot parcursul anului. Vara însă, aleile de la Zoo se transformă parcă sub puterea florilor în culori vii și proaspete iar peisajele naturale á la gradină botanică vin în completarea atracțiilor oferite de specii de animale din întreaga lume. De curând, ZOO Berlin  adăpostește și o familie de urși panda, aduși direct din China, de altfel singurii urși panda din Germania la ora actuală. În cinstea lor s-a inaugurat un nou pavilion, numit chiar Pavilionul Panda, cel mai căutat și vizitat în ultimele luni. În plus, acvariul care adăpostește floră și faună maritimă de pe tot globul desăvărșește experiența unei vizite reușite la Grădina Zoologică din Berlin.

Chiar şi în centrului oraşului se pot întreprinde o mulţime de activităţi „de vară”, cum ar fi o excursie cu vaporaşul pe râul Spree, apa care străbate Berlinul, sau o pauză de relaxare la piscină, ca de exemplu în Badeschiff, piscina ancorată în apele Spree-ului, lângă siluetele-statuie „Der Molekül Mann” dansând pe apa râului,  unde te răsfaţă şi o privelişte frumoasă a oraşului, având în prim-plan podul cunoscut ca Oberbaumbrücke iar pe fundal Turnul de televiziune de la Alexanderplatz, Domul catolic de pe celebrul bulevard Unter den Linden sau clădirea Primăriei Generale, supranumită Primăria Roşie. Spectacole de varietăți în aer liber oferă șansa unor popasuri binemeritate după lungile plimbări. De exemplu, la UfaFabrik din zona fostului aeroport Tempelhof s-a jucat până la mijlocul lunii iulie spectacolul All4One, un show cu muzică, acrobații și dans modern, conceput special pentru publicul german de toate vârstele, iar în primele săptămâni din august se desfășoară la Alexanderplatz festivalul de artă stradală Berlin lacht (trad. Berlinul râde), la care participă artiști ambulanți de diferite naționalități.

Mai peste tot în oraş dai de petece de plajă. Aşa-numitele Strandbars (trad. baruri pe plajă) oferă locul perfect pentru a savura un cocktail pe un șezlong sau într-un coş de plajă la umbra unui palmier, în timp ce poți participa la diferite concursuri şi competiţii, ori te poţi bucura de seri de dans sau karaoke în aer liber. Foarte populare sunt serile de tango, swing sau salsa, în care acordurile muzicii răsună până dimineaţa, ringurile de dans fiind de cele mai multe ori neîncăpătoare. În locuri ca Strandbar Mitte din Monbijoupark, situat chiar în inima Insulei Muzeelor (Museumsinsel), orice seară pare sâmbătă seara, căci de la bebeluşi în cărucior şi până la oameni cu vârste respectabile, toată lumea se simte bine într-o atmosferă cu caracter universal. Pentru pasionații de salsa sub cerul liber are loc în fiecare seară de miercuri petrecerea Chévere, inițiată și organizată de Till Schraders, aka DJ Usnavi, și Salome Ast, eveniment care se desfășoară în prezent în Else, o frumoasă locație open-air în apropiere de Treptower Park.

Merită, așadar, să vă gândiți la o vizită la Berlin pe timp de vară. Și dacă nu mai ajungeți anul acesta, nicio problemă, orașul vă așteaptă cu brațele deschise și vara viitoare!

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.