Bocca della Verita, detectorul antic de minciuni

Bocca dela Veritta

Devenita celebra datorita aparitiei in pelicula „Vacanta romana” , cu Audrey Hepburn si Gregory Peck, Bocca della Verita atrage turisti din toate colturile planetei, astfel ca zilnic in fata bisericii Santa Maria in Cosmedin  poti vedea zeci de persoane stand la coada pentru a se fotografia cu mana in Gura Adevarului.

Santa Maria in Cosmedin

Originea lucrarii  este invaluita in mister. Daca unii pretind ca ar fi o bucata dintr-o fantana romana din secolul I, altii sustin ca n-ar fi decat un capac de canal – vechi, insa, de 2000 de ani. Specialistii nu reusesc sa se puna de acord nici in ce priveste fiinta pe care o reprezinta.  Astfel, in vreme unii cred ca este Oceanus, altii inclina sa creada ca este reprezentarea antica a zeului raului Tibru. Ce este cert e faptul ca, din secolul XVII, Bocca della Verita strajuieste intrarea  in cea mai veche biserica din Roma, care gazduieste de asemenea un craniu atribuit Sfantului Valentin, dar si o bucata  dintr-un mozaic  provenind din vechea Basilica Sf. Petru.

Sf. Valentin

Bocca della Verita este insotita de numeroase legende despre soti gelosi, care-si obligau nevestele sa bage mana in Gura Adevarului pentru a verifica daca ii mint sau nu (traditia spune ca in cazul mincinosilor gura se inchide, muscandu-le mana celor care spun neadevaruri)  sau despre preoti care introduceau scorpioni in gura statuii doar pentru a perpetua mitul. Transmise de la o generatie la alta de-alungul secolelor, povestile despre Bocca della Verita atrag astazi mii de turisti la Roma, curiosi sa vada daca detectorul antic de minciuni functioneaza cu adevarat sau este doar o fictiune.

Bocca della... Aqua

Reprezentari similare puteti gasi in mai multe locuri din Roma. Una dintre ele chiar intr-una din curtile Vaticanului, o alta – langa Gradina cu portocali, aflata in apropierea  Pietei Cavalerilor de Malta.

Stiati ca Bocca della Verita are un diametru de 1,6 metri si o greutate de 1300 de kilograme?

Daca doriti sa faceti poze, pregatiti-va sa stati la coada si luati in calcul ca nu aveti acces la ea decat in perioada in care porticul care o gazduieste este deschis. Teoretic, biserica este deschisa zilnic intre 10.00 si 13.00 si apoi intre 15.00 si 17.00, iar porticul este deschis intre 9.00 si 13.00 si apoi de la 14.30 la 18.00. Exista insa cazuri in care porticul este inchis odata cu biserica, astfel ca daca ajungeti dupa ora 17.00 riscati sa vedeti Gura Adevarului doar printre gratiile de la intrare.

Bocca della Verita a devenit celebra in toata lumea dupa ce a aparut intr-o scena din filmul „Vacanta romana” (1953)

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.