Deserturile pe baza de fructe confiate sunt tipice bucatariei italiene din sud. Budinca de ricotta, destul de dulce pentru un desert, servita cu sirop de fructe de padure devine un dulce ceva mai racoros.
Ingrediente pentru 6 persoane:
500 g ricotta proaspata; 200 ml frisca lichida; 160 g zahar; 3 galbenusuri; 4 g foi de gelatina; 3 linguri de cubulete de citrice mixte, confiate; 50 g coaja de portocala, confiata, taiata bastonase; 100 ml lapte; 300 g fructe de padure, mixte; 50 g crema de cassis (lichior de coacaze).
Bateti spuma galbenusurile cu 60 g de zahar si adaugati laptele cald, putin cate putin, la bain-marie, continuand sa amestecati cu o lingura de lemn pana obtineti o crema fluida, avand grija ca apa de dedesupt sa nu clocoteasca prea mult. Crema va fi gata cand temperatura ei ajunge la 82-83 grade Celsius
Incorporati gelatina, inmuiata in prealabil si stoarsa, apoi luati preparatul din bain-marie; adaugati fructele confiate si lasati sa se raceasca.
Treceti ricotta prin sita si amestecati-o cu crema. Bateti frisca si adaugati-o in compozitie. Turnati apoi amestecul in forme individuale de budinca si lasati-le sa se raceasca la 0 grade Celsius, cel putin 2 ore.
Intre timp, mixati trei sferturi din cantitatea de fructe de padure cu zaharul ramas si cu siropul de cassis. Fierbeti totul la 80 grade Celsius timp de 6 minute. Scoateti budincutele din forme pe farfurii de desert si ornati-le cu fructe de padure, cu amestecul mixat de fructe de padure si cu coaja confiata de portocala.
Se asorteaza cu Muscat de Frontignan, un vin alb dulce, produs dintr-un singur soi de struguri.