Călătoriile cu companiile aviatice low cost au devenit tot mai populare și în rândul românilor. Lucru absolut normal, câtă vreme ofertele de genul București-Milano sau București-Berlin la 10, 20 de euro au devenit ceva obișnuit și fac vacanțele peste hotare mai ieftine decât cele din țară. Pentru a vă asigura, însă, că zborul cu compania low cost nu vă costă mai mult decât cu o companie de linie trebuie să vă luați câteva măsuri de precauție.
După cum știe deja toată lumea, la companiile low cost nu intră în prețul biletului bagajul de cală, rezervarea locului sau mâncare ori băutură în timpul războiului, astfel că pentru fiecare dintre aceste servicii veți plăti suplimentar, în cazul în care le solicitați.
De ce să dai o avere pe o pungă cu chips-uri și o cutie de cola?
Dacă în cazul locului – cu excepția cazului în care vă doriți neapărat un anume loc în avion – puteți lăsa pe seama aplicației online alocarea acestuia, caz în care nu veți plăti niciun euro în plus, pentru a evita să dați pe o pungă cu chips-uri la bordul avionului cât pe un meniu al zilei în țară, puteți să vă luați de acasa câteva sandvișuri sau, dacă vreți neapărat, aceleași chipsuri, dar la un preț cu mult mai mic. Nimeni nu vă va interzice nici să treceți cu ele de controlul de securitate, nici să le consumați la bordul aeronavei. Cât despre băuturi, dacă vreți o sticlă de cola sau una de apă, chiar și la aberantul preț de 8 lei/0,5 l, cât costă la automatele din Otopeni, sticla este mai ieftină decât cutia de 0,33 l cumpărată din avion. Asigurați-vă. deci, că aveți bancnote mici, de 1, 5 si 10 lei pentru a cumpăra băuturile de la automatele pe care le găsiți la tot pasul. În ce privește cafeaua sau ceaiul de la bord, sfatul călătorilor experimentați este să le evitați și pe acestea, chiar dacă nu din cauza prețului, ci din cauză că apa folosită are o calitate îndoielnică.
Atenție la bagaje!
Mult mai mare atenție trebuie să aveți, însă, în ce privește bagajele acceptate la bordul aeronavei. Dacă aveți de gând să plătiți pentru un bagaj de cală, asigurați-vă că îl rezervați din timp, altminteri veți plăti în ziua zborului cât nu face. Ultima șansă de a plăti pentru bagajul de cală este, în cele mai multe cazuri, atunci când faceți check-in-ul. După aceea, veți fi taxați cu o sumă mult mai mare în cazul în care doriți bagaj de cală. Atenție, la unele companii veți plăti la fel de mult și dacă nu vă faceți chek-in-ul online și îl efectuați în aeroport. Nu neglijați acest aspect, întrucât riscați să dublați sau chiar triplați prețul călătoriei.
Cât priveste bagajele acceptate la cală, dintre companiile low cost care operează în România, Ryanair este de departe cea mai permisivă. Astfel, potrivit site-ului oficial, cînd zbori cu Ryanair „Poţi transporta un bagaj de mână cu greutatea de până la 10 kg şi dimensiuni maxime de 55 cm x 40 cm x 20 cm, plus 1 geantă mică de până la 35 cm x 20 cm x 20 cm.” În cazul în care toate locurile din avion sunt ocupate, iar spațiul alocat bagajelor de mână este insuficient, bagajele de mână rămase vor fi transportate gratuit la cală. Mare atenție, însă, întrucât dacă bagajul de mână nu se încadrează în dimensiunile admise sau are o greutate mai mare decât cea permisă, „va fi refuzat la poarta de îmbarcare sau, unde este cazul, amplasat la cală pentru o taxă de 50 £/50 € (taxă supusă cotei de TVA pentru zborurile interne, la cotele aplicabile).”
Blue Air, în schimb, vă permite un singur bagaj de mână, „care nu poate depasi 10 Kg si dimensiunile 55 cm x 40 cm x 20 cm. Dimensiunile bagajului includ toate accesoriile acestuia (roti, manere, buzunare exterioare etc).” Atenție: „În cazul în care un pasager se prezintă la poarta de imbarcare cu un bagaj care nu se încadrează în dimensiunile si greutatea specificate, va trebui sa achite o taxa de procesare in regim de urgenta a bagajului in valoare de 65 € per bagaj/pasager/segment de zbor”, bagajul procesat in regim de urgenta fiind preluat si transportat ca bagaj de cala.
Cel mai mic bagaj de cabină gratuit este cel de la Wizz Air, unde dacă nu plătesc suplimentar pasagerii au permisiunea de a aduce la bordul aeronavei un singur bagaj de mână, ale cărui dimensiuni nu trebuie să depășească42x32x25cmși va fi depozitat sub scaunul din față. Pentru bagaje de cabină mai mari, ca și pentru cel de cală, pasagerii trebuie să plătească o taxă pe care o pot afla utilizînd calculatorul de prețuri din pagina companiei.
Taxe suplimentare
În plus, la rezervările online (fie că le faceți prin intermediul paginii companiei, fie că le faceți prin intermediul aplicației de mobil) Wizz Air taxează fiecare zbor cu o „taxă de administrare” în valoare de 37 de lei/pasager/tronson de zbor, ceea ce urcă automat prețul biletului dus-intors cu 74 de lei. Ryanair vă va taxa și ea suplimentar cu 2% din totalul tranzacției dacă atunci când plătiți online biletul veți folosi un card de credit, iar Blue Air își avertizează pasagerii că unele aroporturi, precum Arlanda Stockholm, cel din Sibiu sau cel din Timișoara percep taxe consistente, cuprinse între 15 și 30 de euro pentru emiterea biletelor (în cazul în care călătorii nu vin cu ele deja printate).
Țineți cont de aceste prevederi, asigurați-vă că nu depășiți dimensiunile admise pentru bagaje (fie ele de mână sau de cală), efectuați check-in-ul în termenele cerute de companiile aeriene și vă veți bucura de prețuri mici. Altminteri, după cum spuneam, zborul cu o companie low cost poate deveni chiar mai scump decât cel cu o companie de linie.