Cartierul general al Inchizitiei

Loc de intalnire pentru localnici si turisti deopotriva, Piata Rossio din Lisabona (denumirea populara a Pietii Pedro al IV-lea), a fost in Evul Mediu martora unor evenimente teribile.
DSC03973
Pe cat de pasnic arata piata astazi, pe atat de inspaimantatoare era faima acesteia in perioada Inchizitiei, cand temuta institutie isi avea cartierul general in zona, in Palacio de Estaus.
DSC03987
Astazi, pe locul palatului, distrus intr-un incendiu in 1836, poate fi admirat Teatrul National, insa, in secolul XVI, in aceasta piata erau arsi pe rug cei gasiti vinovatie de erezie.
DSC03975
Totusi, nimic nu mai aminteste in prezent de acele vremuri tulburi. Piata, decorata cu doua fantani arteziene gazduieste in centru Columna lui Dom Pedro al IV-lea, inaltata in 1870, in locul unui alt monument, mult mai simplu, inaugurat in 1852 in cinstea aceluiasi rege
DSC03980
Daca ajungeti in Piata Rossio, insa, nu ignorati Café Nicola, unde poetul Manuel Maria Barbosa du Bocage obisnuia sa-si intalneasca prietenii, Pasteleria Suica (pentru a va bucura de dulciurile traditionale portugheze) sau Ginjihna, unde puteti gusta celebra bautura cu acelasi nume (foarte apropiata de ceea ce noi numim visinata).
DSC03991

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.