Azulejos, tehnica transformata in arta

Cand spui Portugalia, te gandesti la Lisabona. Iar cand te gandesti la Lisabona, auzi acordurile fado-ului si vezi cu ochii mintii cladirile imbracate in faianta pictata.
DSC04116
Numite azulejos, placile de ceramica pictata au devenit o marca a capitalei lusitane, tehnica realizarii lor fiind transformata in arta de catre portughezi.
DSC04077
Va puteti face o idee despre evolutia acesteia vizitand Museo Nacional Do Azulejo, dar daca vreti sa fiti castigati de trei ori, indreptati-va spre Manastirea Sao Vicente de Fora.
DSC05492
Manastirea a fost ridicata initial in 1147 de catre primul rege al Portugaliei, Alfonso Henriques, fiindu-i dedicata Sfantului Vincent de Saragossa, patronul Lisabonei, ale carui relicve au fost aduse in capitala de la Algarve in secolul XII.
DSC05453
Biserica pe care o vedeti astazi, insa, a fost inaltata abia in secolul XVI, cladirile manastirii fiind finalizate in secolul XVIII. Chiar daca biserica este ea insasi impresionanta, punctul de atractie il reprezinta ceramica pictata din manastire, pe care o puteti practic admira peste tot: in incaperi, pe holuri, dar si in curtile interioare ale asezamantului.
DSC05458
Vizitand manastirea, veti putea in plus sa urcati pe terasa acesteia, de unde veti avea o vedere splendida asupra Lisabonei. De aici veti putea admira in voie, intre altele, si Pantenonul National, gazduit de biserica Santa Engracia.
DSC05477
Nu in ultimul rand, tot la Sao Vicenzo veti putea vedea si mormintele Casei de Braganza, care a dat Portugaliei mai multi regi si al carei descendent, Duarte Pio, este pretendent la tronul portughez.
DSC05467

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.