Cand spui Portugalia, te gandesti la Lisabona. Iar cand te gandesti la Lisabona, auzi acordurile fado-ului si vezi cu ochii mintii cladirile imbracate in faianta pictata.
Numite azulejos, placile de ceramica pictata au devenit o marca a capitalei lusitane, tehnica realizarii lor fiind transformata in arta de catre portughezi.
Va puteti face o idee despre evolutia acesteia vizitand Museo Nacional Do Azulejo, dar daca vreti sa fiti castigati de trei ori, indreptati-va spre Manastirea Sao Vicente de Fora.
Manastirea a fost ridicata initial in 1147 de catre primul rege al Portugaliei, Alfonso Henriques, fiindu-i dedicata Sfantului Vincent de Saragossa, patronul Lisabonei, ale carui relicve au fost aduse in capitala de la Algarve in secolul XII.
Biserica pe care o vedeti astazi, insa, a fost inaltata abia in secolul XVI, cladirile manastirii fiind finalizate in secolul XVIII. Chiar daca biserica este ea insasi impresionanta, punctul de atractie il reprezinta ceramica pictata din manastire, pe care o puteti practic admira peste tot: in incaperi, pe holuri, dar si in curtile interioare ale asezamantului.
Vizitand manastirea, veti putea in plus sa urcati pe terasa acesteia, de unde veti avea o vedere splendida asupra Lisabonei. De aici veti putea admira in voie, intre altele, si Pantenonul National, gazduit de biserica Santa Engracia.
Nu in ultimul rand, tot la Sao Vicenzo veti putea vedea si mormintele Casei de Braganza, care a dat Portugaliei mai multi regi si al carei descendent, Duarte Pio, este pretendent la tronul portughez.