Ce pierd agențiile de turism din cauza scandalului Genius Travel?

Cazul agenției de turim Genius Travel, care în plin sezon estival și-a lăsat turiștii cu ochii în soare și cu bagajele în fața hotelurilor, pune în mare dificultate ANAT.

Claudius Dociu

Asociația Națională a Agențiilor de Turism s-a grăbit să anunțe excluderea Genius-ului din organizație, însă acest gest nu-i încălzește cu nimic pe turiștii păgubiți, care abia acum află că asociația (care pozează într-un organism capabil să vegheze la dezvoltarea turismului autohton și la respectarea regulilor jocului pe acestă piață) nu poate sau nu vrea sa facă nimic pentru ei.

Delimitarea de agenția buclucașă este prea puțin pentru ANAT, în condițiile în care o astfel de întâmplare pune sub semnul întrebării însuși rostul agențiilor de turism. De ce ar mai apela cineva la o agenție de turism, plătindu-i comisionul aferent, când nu are niciun fel de garanție că nu va păți ce au pățit acum clienții Genius Travel, iar în alte ocazii clienții alor agenții?

Ofertele speciale la care ar avea acces agențiile încep să semene a legende fără legătură cu realitatea, câtă vreme de multe ori contactând direct hotelul poți obține un preț mai bun, iar prețurile mici la zborurile cu avionul au devenit și ele ceva obișnuit. Astfe, singurul avantaj (în afara comodității, pentru cei care nu sunt familiarizați cu rezervările online) al rezervării vacanței printr-o agenție de turism era dat de garanția pe care o prezentau acestea pe baza reputației.

Reputația se câștigă, însă, greu și poate fi pierdută foarte repede, ceea ce se pare că ANAT n-a înțeles. Altminteri, membrii serioși ai acestei asociații ar fi trebuit să se mobilizeze fără să stea pe gânduri în a-i ajuta pe clienții agenției Genius Travel. Indiferent cât ar fi costat asta și oricât de greu și-ar fi recuperat ulterior banii ANAT-ul, pe termen lung o astfel de inițiativă ar fi sporit prestigiul asociației și, odată cu el, încrederea turiștilor în agențiile membre ale acesteia. Cum, însă, tot ce am auzit dinspre asociație a fost despre excluderea agenției respective și despre unele planuri de viitor privind un eventual fond de garantare, e clar că ANAT a ratat această oportunitate.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.