Ce poți face iarna la Londra? (I)

Cu sau fără zăpadă, Londra este și pe timp de iarnă un oraș care merită vizitat și care îi oferă fiecărui oaspete o mulțime de motive de a-și dori să rămână cât mai mult aici. Străzile decorate și târgurile cu bunătăți, patinoarele amenjate în aer liber, Winter Wonderland-ul, magazinele pline de surprize, spectacolele excepționale și muzeele cu intrare liberă sunt câteva dintre aceste argumente ale unei vacanțe de iarnă pe malul Tamisei.

Există totuși și un impediment, în cazul în care alegeți să vizitați Londra în luna decembrie, când metropola britanică este practic invadată de turiști, dar și de localnici. Eu, unul, recunosc, n-am văzut până acum un oraș mai aglomerat decât Londra în luna decembrie. Cu toate astea, aș repeta oricând  aventura, „prețul” plătit fiind net inferior calității numeroaselor experiențe trăite cu această ocazie.

Winter Wonderland, un fel de Țara lui Peter Pan

Celebru oricum pentru vastitatea sa, dar și pentru popularul „Colț al vorbitorilor”, unde oricine este binevenit să își exerseze abilitățile de orator,  Hyde Park-ul se transformă de 10 ani în fiecare iarnă într-un ținut al poveștilor. Winter Wonderland este un parc uriaș de distracții cum probabil ai văzut doar prin filmele americane, un loc în care de la cel mic țânc și până la bunicii cu tâmplele albite nu de nea, ci de vârstă, toți cei care îi trec pragul se simt copii și se distrează pe măsură.


Chiar dacă ai văzut Disneyland-ul, considerat etalonul suprem în materie, Winter Wonderland nu te va dezamăgi deloc, fiind altceva, greu de exprimat în cuvinte, dar ușor de înțeles odată ce ajungi acolo. Mai mult, din numeroase puncte de vedere experiența din Hyde Park este mai autentică decât aceea de la Disneyland, fie că vorbim despre atracțiile pentru copii de toate vârstele (de la patinat și dat în călușei, până la cursele cu obstacole de tot felul și vizita în Casa Groazei), de comercianții care se întrec în a-ți oferi motive de a-ți cheltui banii pe tot soiul de nimicuri atrăgătoare sau de mirosurile care îți atacă toate simțurile făcându-te să uiți de orice sfat al nutriționiștilor și să-ți dorești să guști din toate bunătățile pe care le găsești aici.

Magazinele lui Moș Crăciun

Într-o lume perfectă, Moș Crăciun ar veni măcar o dată pe lună și și-ar umple tolba doar din magazine precum Harrods, Fortnum and Mason sau Hamleys.

Dacă despre Harrods am auzit cu toții, magazinul fiind renumit pentru produsele și clienții săi (în ce magazin universal mai poți găsi cu prețul pe ele lucrări ale unor artiști celebri precum Dali, Picasso, Chagal sau Miro?), Fortnum and Mason le oferă cu siguranță o experiență diferită celor care îi trec pragul.

Fondat în 1707 de către William Fortnum și Hugh Mason, magazinul respiră prin toți „porii” săi aerul britanic din momentul deschiderii sale. De la uniformele angajaților până la articolele pe care le găsiți aici, totul te duce cu gândul la lumea descrisă în romanele cu aristocrați. Singurele capabile să te aducă oarecum cu picioarele pe pâmânt și în lumea reală sunt… prețurile, la fel de exclusiviste ca și produsele cărora le sunt asociate.

Pentru cei mici, însă, niciun magazin din lume nu poate egala Hamleys-ul, care își arogă cu mândrie titlul de cel mai vechi și mai mare magazin de jucării din lume. Aflat din 1881 pe Regent Street, magazinul cu cinci etaje, parter și subsol este un loc de vis pentru copiii de toate vârstele, fiind greu de crezut că e vreunul care să nu găsească aici ceva care să-i placă.

Prețurile sunt și ele pentru toate buzunarele, iar în luna decembrie ninge cu oferte, astfel că pentru cei care vin cu copiii la Londra în această perioadă (dar nu numai pentru ei)  o vizită la Hamleys este obligatorie.

Fantoma care umple sala

Indiferent de anotimp, să vii la Londra și nu vezi un musical e ca și cum te-ai duce la Luvru și n-ai vedea Gioconda.

Ori chiar mai rău, întrucât nu sunt puțini cei care s-au declarat dezamăgiți după ce au văzut în realitate capodopera lui da Vinci, însă n-am întâlnit încă pe cineva care să regrete că a văzut „Fantoma de la Operă” ori alt musical popular dintre cele câteva zeci care se joacă cu casa închisă de ani de zile pe scenele din West End, cartierul londonez renumit în toată lumea tocmai pentru aceste reprezentații.

Cea mai bună variantă este să vă luați bilete din timp, întrucât se vând ca pâinea caldă. Totuși, dacă n-ați fost îndeajuns de inspirați să faceți asta. încercați-vă șansa la casa de bilete TKTS din Leicester Square unde, dacă norocul vă surâde, puteți găsi bilete, în ziua spectacolului, la jumătate de preț.

„Mizerabilii” și „Fantoma de la Operă” se numără printre cele mai longevive spectacole de pe scenele londoneze, dar și musicaluri precum „Billy Elliot„, „Wicked” sau „Mamma Mia”merită cu prisosință prețul plătit pe bilet.

 

 

 

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.