Cea mai bună investiție a turistului: tururile pietonale

Dacă vreți să economisiți timp, dar chiar și bani, obișnuiți-vă ca atunci când mergeți în City Break-uri să parcurgeți cât mai repede, dacă se poate în prima zi, unul dintre walking tour-urile (tururile pietonale) propuse de firmele specializate. 

Prima dată când am mers într-un tur pietonal a fost la Praga, unde firma care ne-a asigurat transferul de la aeroport la hotel ne-a oferit bonus o hartă și un voucher pentru un astfel de tur „gratuit”. Am folosit ghilimele întrucât, în realitate,  la final ghidul este răsplătit pentru efortul său de către participanții la tur cu o sumă la latitudinea fiecăruia. La Praga am avut-o drept ghid pe o tânără studentă la istorie, așa că am avut parte din mers de o recapitulare consistentă, dar alertă a evenimentelor care au marcat orașul, condimentată cu povești, dar și cu sfaturi utile turiștilor, de la locuri în care e bine să mănânci, până la cele pe care e mai bine le eviți, dacă nu vrei să plătești cât nu face.

Pe lângă numeroasele povești și recomandări, în cele patru ore, cât a durat turul cu pauză de gustare cu tot, am reușit să localizăm cele mai multe dintre obiectivele reprezentative ale Pragăi, dar și scurtături și obiective mai puțin cunoscute, precum Biserica St James (Bazilika sv. Jakuba), despre care am scris aici și unde am putut asista ulterior gratis la un concert de orgă. Fără să fi mers în acest tur, probabil că am fi pierdut la fel de mult timp bâjbâind după fiecare atracție turistică în parte, cu ochii în hartă sau în telefonul cu GPS și ratând astfel multe  dintre detaliile la care ghida ne-a facut atenți când a fost cazul.

Experiența pragheză ne-a deschis apetitul (și) pentru acest mod de a cunoaște orașele vizitate, astfel că de atunci am tot parcurs asemenea tururi pietonale, fie „gratuite” (mai corect spus, cu plata ghidului la aprecierea fiecăruia), fie cu taxă fixă. În cazul acestora din urmă, prețurile diferă de la țară la țară și de la o firmă la alta, dar rareori costă mai mult de 15 euro. Asta, doar dacă nu cumva e vorba, de pildă, de tururi ale pub-urilor sau berăriilor (există și astfel de tururi, desigur) care includ și consumația aferentă. Am avut astfel de a face cu tot felul de ghizi, studenți sau pensionari, localnici sau străini cuceriți la rândul lor de orașele pe care le prezintă turiștilor. Cu foarte puține excepții, indiferent de firma pentru care lucrau, că era un tur gratuit sau unul plătit de la bun început, nu ne-au dezamăgit, ci dimpotrivă. Dincolo de ce am descoperit pe cont propriu, tururile pietonale ne-au ajutat să descoperim locuri, cladiri și povești din orașele vizitate pe care altminteri probabil că le-am fi ignorat, să vedem lucrurile prin ochii celor care locuiesc acolo și să economism timp și bani cu sfaturile și informațiile obținute de la ghizii noștri.

Nu ezita, așadar, ca, dacă n-ai fost încă în vreun astfel de tur, să  participi cu prima ocazie la unul și să te convingi câte lucruri interesante vei afla astfel. Interesează-te din timp, oline, de tururile disponibile în perioada în care vei ajunge acolo, citește recenziile celor care au parcurs deja turul, fă-ți eventual și  rezervare, dacă ți se cere s-o faci, încalță-te comod și îmbracă-te adecvat (nu uita umbrela sau pelerina dacă există riscul să plouă), asigură-te că ajungi la timp la locul de întâlnire anunțat (vei primi de cele mai multe ori un mail detaliat despre locul de întâlnire, semnul de recunoaștere și uneori chiar despre ghidul care vă va însoți) și bucură-te de experiență!

Cât despre ce tur să alegi, există pentru toate gusturile, de la cele standard, care vizează principalele obiective, până la cele destinate iubitorilor artei, fanilor lui Harry Potter sau celor care adoră poveștile cu fantome. Iar dacă ideea de a merge pe jos de la două până la patru-cinci ore nu îți surâde neapărat, există și alte opțiuni: la Amsterdam, dar nu numai acolo, vei putea opta pentru un tur pe bicicletă, iar în multe alte orașe sunt disponibile tururi în care utilizezi pentru transport Segway-ul.

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.