Dublin este orasul perfect plasat pentru a explora zonele rurale inconjuratoare. Dealurile din jurul capitalei irlandeze sunt usor accesibile excursiilor de o zi, pornind de la satele de pe fermecatoarea coasta pana la peisajul montan uluitor.
Construit in urma cu peste 5.000 de ani (aproximativ 3.200 i.Hr.) de catre o comunitate de fermieri ce au prosperat pe terenurile bogate din Valea Boyne, Newgrange este mai vechi decat Stonehenge din Anglia si chiar decat Piramidele din Egipt.
Monumentul Newgrange cuprinde o movila mare, construita din straturi alternative de pamant si pietre, cu iarba in partea de sus si cu o fatada reconstruita din pietre albe de cuart, ce acopera o parte din circumferinta.
Intrarea se face prin partea de sud-est a monumentului, printr-un pasaj de 19m, descoperind la sfarsitul acestuia trei camere mici, cu un acoperis inalt. Fiecare din camere are un „bazin de piatra”, in care se spune ca ar fi fost depuse initial oasele mortilor. Peretii pasajului, formati din lespezi mari de piatra, pastreaza si acum sculpturile vechi. In interiorul monumentului se afla o fanta prin care lumina patrunde inauntru.
Desi construit cu mult inaintea Piramidelor vorbim chiar despre un dispozitiv de masurare a timpului. Scopul sau este acela de a permite luminii soarelui sa patrunda inauntru, in cele mai scurte zile din an, in jurul datei de 21 decembrie, cand este solstitiul de iarna.
Cei care l-au construit, l-au folosit in mod clar pe post de calendar, pentru a marca inceputul noului an si sfarsitul celui precedent, dovedindu-se de altfel ca masoara timpul cu o acuratete incredibila.
Accesul la Newgrange se face doar insotit de ghid, in grupuri. Excursiile incep de la Brú Bóinne Visitor Centre in Donore, unde turistii sunt directionati catre autocare.
Aici gasiti prima parte a acestui articol (va urma)