Festivalul Carpato-Dunărean la Heidelberg (24-25 iunie 2017)

Muzică și dans tradițional românesc în Germania

Heidelberg, orașul de pe râul Neckar din landul german Baden-Württenberg, este considerat de mulți o „bijuterie a Germaniei“, o „poezie de oraș“, care atrage și fascinează prin istorie, cultură și artă. Castelul din Heidelberg (Schloss Heidelberg), Universitatea cea mai veche din Germania (înființată în 1386), Drumul Filozofilor (Philosophenweg) sau Podul cel Vechi (Alte Brücke) sunt doar câteva dintre atracțiile principale ale orașului. De obicei, cine ajunge la Heidelberg rămâne nu doar cu multe imagini frumoase impregnate pe retină și în amintire, ci mai ales cu o stare specială, atmosfera de aici oferind parcă șansa unei călătorii într-un timp și spațiu aparte.

Din 1991 își desfășoară activitatea la Heidelberg și Societatea culturală pentru literatură, muzică și artă „Alexandru Ioan Cuza“ (Al. I. Cuza Gesellschaft für Literatur, Musik und Kunst).

Al. I. Cuza Heidelberg se poate lăuda astăzi cu un palmares impresionant de evenimente (expoziții, spectacole, prelegeri, piese de teatru, turnee literare, festivaluri cu specific divers etc.), implicându-se activ în promovarea valorilor culturale românești în străinătate. Printre cele mai ‚sonore‘ evenimente organizate de-a lungul timpului se numără și primul Festival Enescu la Heidelberg și Mannheim, prima ediție (2005) fiind documentată și în cartea-jurnal „Polifonia culorilor auditive” (Cuvânt înainte: Iosif Herlo, președintele Al.I. Cuza Heidelberg; Prefață: Eduard Stan, pianist, directorul artistic), Editura Confession, Ploiești, 2006.

Luna aceasta (24-25 iunie), Societatea Cuza organizează la Heidelberg o nouă ediție a Festivalului Carpato-Dunărean, prin care își dorește să aducă în atenția publicului german  ansambluri de muzică și dansuri populare românești, ungurești, bulgărești, sârbești, poloneze, ucrainiene, rusești, slovace. La fel ca și în anii trecuți, din România sunt așteptate ansambluri și formații populare din diferite zone ale țării (Bihor, Banat, Gorj, Sibiu, Prahova). Deja și-au anunțat prezența  în festival și oficialități din Romania / Germania.

Cultura prahoveană va fi reprezentată la Heidelberg de instituții de renume, printre care Filarmonica „Paul Constantinescu“, Teatrul „Toma Caragiu“,  Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu-Quintus“ , Ansamblul Perinița, Ansamblul popular din Gorgota ș.a.

Cu ocazia Festivalului, Consiliul Județean Prahova va aduce la Heidelberg expoziția  EUROPRAHOVA 2017 (cultură, economie, turism), care marchează împlinirea a 25 de ani de la semnarea Tratatului de Prietenie Româno-German și a 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană.

Pe lângă spectacolele de folclor se vor organiza diverse ateliere de meșteșuguri, legate de tradiții și obiceiuri locale (ex. roata olarului), pentru dimineața zilei de 25 iunie (duminică) fiind programat și un spectacol al Teatrului de Revistă din Ploiești.

Organizatorii fac un apel la toți iubitorii de cultură din zonă, dispuși să ajute pe parcursul festivalului la Heidelberg.

Ar mai fi nevoie de sprijin la primirea oaspeților din diferitele grupuri care vor sosi din Romania, la însoțirea acestora pe durata evenimentului sau la organizarea de excursii. Cei interesați să se implice sunt rugați să ia legătura cu dl. Iosif Herlo, președintele Al.I. Cuza Heidelberg la telefon: 0049(0)173-8564601 sau  pe mail: j.herlo@gmx.de.

Festivalul Carpato-Dunărean 2017 se va desfășura la  Bürgerzentrum Kirchheim Heidelberg, Hegenichstr. 2 – stația de tramvai & autobuz Kirchheim Rathaus.

Comments

comments

2 comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.