Il Papa Buono, Sfantul de la Vatican

“Doamne, fa-i pe cei rai sa devina buni, iar pe cei buni sa devina simpatici!” Citatul nu ii apartine lui Jerry Seinfeld, cum poate ati crede, ci unuia dintre cei mai iubiti suverani pontifi – Papa Ioan al XXIII-lea.
DSC00646
Angelo Giuseppe Roncalli era cardinal – patriah al Venetiei in octombrie 1958, cand a fost chemat la Roma pentru a participa la conclavul ce avea sa-l aleaga conducator al Bisericii Catolice.
Ioan al XXIII-lea este cel care a inaugurat marele Consiliu ecumenic Vatican II (1962-1965), ce a vizat deschiderea Bisericii Catolice in fata lumii, imaginea pe care a lasat-o fiind cea a unui om simplu, plin de umor si apropiat de semenii sai. Cel caruia italieni ii spuneau „il Papa Buono” s-a oferit in timpul crizei rachetelor cubaneze sa medieze intre liderul sovietic, Nichita Hrusciov, si cel american, John F. Kennedy.
DSC00642
Diagnosticat in toamna anului 1962 cu cancer la stomac, Ioan al XXIII-lea s-a stins in vara anului urmator. Beatificat in 2000, trupul sau perfect conservat a fost mutat in Bazilica Sf. Petru, intr-o racla de sticla, in fata altarului Sf. Jerome, nu departe de mormantul Papei Ioan Paul al II-lea. Alaturarea nu este deloc intamplatoare, ambii fiind la fel de iubiti de credinciosii din lumea intreaga, iar Ioan Paul al II-lea – chiar cel care a facut primul pas pentru sanctificare lui Ioan al XXIII-lea, declarandu-l fericit  in urma cu 13 ani. De altfel, cei doi vor fi santificati impreuna pe 27 aprilie 2014, in ziua Milostivirii Divine (Divina misericordia), sarbatoare creata de Ioan Paul al II-lea.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.