Frumosul oras situat pe malul marii, este cu siguranta unul cochet, nostalgic dar primitor, cu preturi accesibile, in care poti petrece relaxat o zi sau… chiar o vara. Un oras vechi, cu o puternica incarcatura istorica, in care principala atractie este Castelul, acolo unde marea loveste cu putere tarmul iar noi, tot incercam sa o vedem prin ochii Reginei de altadata…
Conceput de arhitectii italieni Amerigo si Augustino, ca fiind resedinta de vara a Reginei Maria, Castelul din Balcic pare desprins din povestile Seherezadei. Motivele vechii arhitecturi bulgaresti se contopesc cu elemente gotice, maure si orientale, conferind Palatului un aspect deosebit. Cladirile, desi nu sunt foarte mari, se incadreaza perfect peisajului natural, deasupra caruia se inalta elegant minaretul Castelului.
Impresia puternica pe care o ai in momentul intrarii pe domeniu nu poate fi descrisa, caci odata ajuns acolo, chiar gandul ca locul a fost sfintit de un om ce are legaturi importante cu tara ta, te face sa te simti atat de mandru. Mandru pentru ca un taram strain de granitele tarii, ne prezinta dovezi ce atesta ca noi avem si conducatori cu care sa ne falim, oameni de o deosebita finete, cu o cultura si o educatie aleasa.
Gradinile Castelului sunt de-a dreptul impresionante, nu intamplator locul a si fost numit „Raiul Florilor”. Este practic o intreaga gradina botanica, piesa de rezistenta fiind insa colectia de cactusi de mari dimensiuni, a doua ca importanta in Europa dupa colectia de cactusi a Gradinii exotice din Monaco.
La intrare ne intampina „Ghereta Santinelei” un arc de triumf in miniatura, unde pe vremuri stateau de o parte si de alta, santinelele domeniului. Cladirea centrala si practic cea mai importanta este castelul domeniului numit „Cuibul Linistit”, locul preferata al Reginei Maria. Este o constructie ce imbina mai multe stiluri arhitecturale, pe langa cel mediteranean, turnul din centrul constructiei fiind clar de inspiratie maura. In interior totul este de o simplitate exemplara, peretii sunt albi fara decoratiuni spectaculoase, cu doar niste firide din loc in loc, in care sunt expuse diferite obiecte ce au apartinut Reginei, usi mari din lemn masiv, cateva dulapuri si oglinzi.
In 1930, la dorinta Reginei Maria, a fost ridicata o micuta capela. „Cea mai mica biserica din tara”, cum o numea chiar Regina, este in intregime din piatra, interiorul este zugravit in fresca si este realizata in stil bizantin. Drept model i-a fost o alta bisericuta, zidita undeva pe malul Marii Mediterane.
Cu cinci ani inainte de a trece in eternitate, Regina Maria și-a exprimat dorinta printr-un testament ca inima sa-i fie asezata „sub lespezile bisericii Stella Maris”, ridicata chiar la marginea marii.
Dupa moartea Majestatii Sale, in septembrie 1938, inima i-a fost adusa la capela din Balcic, unde a fost pastrata conform ultimei dorinte pana in 1940. Atunci, la initiativa Principesei Ileana, a fost mutata in mica biserica din lemn a castelului Bran, mai apoi in capela sapata in stanca din spatele bisericii, pastrata aproape trei decenii, inainte de a fi depusa la Muzeul National de Istorie a Romaniei, unde se afla si in prezent.
Balcic este o oaza de liniste pentru fiecare dintre noi, este locul care ne incarca de sens si spiritualitate si care, pe langa atmosfera extraordinara din Castelul si gradinile sale, ne ofera si o alta perspectiva, corecta, asupra vietii noastre grabite si, deseori, artificiale.