Incredibil, dar adevărat! Un vas de croazieră, transformat în campus mobil pentru studenți din lumea întreagă

Imaginaţi-vă un vas de croazieră de dimensiuni impresionante, care adăposteşte la bordul său un întreg campus universitar: săli de curs, o bibliotecă, un laborator de informatică, o aulă de conferinţe, săli de masă, lounge-uri de studiu, o cancelarie, încăperi pentru petrecerea timpului liber, magazine, baruri şi cafenele, un salon de spa, o piscină, o sală de fitness, cămine studenţeşti şi chiar un spital, toate astea disponibile sub acelaşi acoperiş, 24 de ore din 24. Ei, cum vă pare această idee?

Nu doar o imaginaţie bogată poate genera acest tablou! Descrierea în cauză este în zilele noastre imaginea fidelă a realităţii numite “Semester at Sea” (trad. „Semestru pe mare”), un program de studiu unic în lume, actualmente sponsorizat academic de Colorado State University, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din SUA.

Sub motto-ul “The World is Our Campus” (Lumea este campusul nostru), Semester at Sea se laudă cu mai bine de 50 de ani de tradiţie, acest campus universitar mobil existând încă din 1963, iniţial cunoscut sub numele de “Universtity of the Seven Seas” (Universitatea celor şapte mări).  Pe parcursul celor peste 100 de călătorii de studiu pe mare efectuate până în prezent, circa 60.000 de alumni din întreaga lume au putut profita de această ofertă unică şi inegalabilă, astfel că s-ar putea afirma astăzi fără prea mare exagerare că “Semester at Sea a schimbat faţa educaţiei globale”. 

Principiul este simplu: la începutul unui semestru academic, până la 700 de studenţi internaţionali cu diferite specializări, ca şi longlife learners de toate vârstele se îmbarcă pe vasul de croazieră al programului, cel care le va deveni casă, masă, şcoală şi loc de petrecere a timpului liber deopotrivă pentru trei sau patru luni  în funcţie de durata exactă a semestrului , timp în care vor ‚cutreiera lumea în lung şi-n lat’ şi vor avea parte, cel mai probabil, de experienţa vieţii lor. Cursurile de discipline variate se îmbină cu proiecte practice legate de itinerariul programului, studenţii fiind încurajaţi să descopere lumea nu numai la nivelul experienţelor personale, ci să reflecteze asupra variatelor aspecte care caracterizează un loc/ o ţară / un popor pe care au şansa să le viziteze cu ocazia voiajului şi prin intermediul a diferite ipoteze de lucru. Diversele teme pentru acasă primite sau aşa-numitele proiecte “field labs” sunt de predat cu dată fixă, există chiar şi parţiale, iar la sfârşitul semestrului, dacă vor să primească creditele atribuite fiecărui curs, studenţii vor fi nevoiţi să treacă un test final, la fel ca la orice altă instituţie de învăţământ superior. În baza profilului individual de studiu, cursurile alese pe vas vor fi recunoscute la întoarcere şi de către universitatea de origine.

În cadrul voiajului de toamnă din anul 2014, Semester at Sea a ajuns pentru prima dată şi în Germania. Ancorat pentru două zile în portul de la Marea Baltică Rostock-Warnemünde, MV Explorer, una dintre cele mai sigure nave din lume, cu o lungime de 180 m, o lăţime de 26 m şi o greutate de 25.000 de tone, şi-a deschis porţile pentru a primi la bordul său câţiva studenţi şi elevi din Germania, care au avut astfel posibilitatea să cunoască îndeaproape programul şi nava, dar şi să intre în contact direct cu studenţii de pe vas sau cu membri din staff-ul academic şi din echipaj (actualul vas al programului este MV World Odyssey, a şasea navă în istoria Semester at Sea). M-am numărat şi eu printre cei invitaţi la bord ca “interport students” şi totodată ca “experţi locali”, şi pot spune că a fost într-adevăr o experienţă unică, ce m-a făcut să mă gândesc din nou la conceptul de unitate în diversitate şi la importanţa sa covârşitoare pentru lumea în care trăim…

Studenţi şi profesori din întreaga lume sunt invitaţi să aplice pentru un loc la Semester at Sea, singurul program academic în cadrul căruia a învăţa în străinătate înseamnă de fapt a trece graniţele fluide ale lumii, atât la propriu cât şi la figurat. Informaţii detaliate despre costuri, condiţii, eligibilitate, dar şi alte amănunte extrem de interesante despre actualul voiaj sau despre viitoarele călătorii se găsesc pe pagina oficială a programului.

https://vimeo.com/128899645

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.