Întâlnire cu Mona Lisa – Descoperire istorică la Madrid

Muzeul Prado  din Madrid găzduiește încă din 1819, anul în care a fost fondat, o copie a celebrei Gioconde a lui Leonardo da Vinci.  Adevărata valoare a acesteia s-a descoperit însă de-abia în urma unor lucrări de restaurare recente (2011-2012).

Tabloul intitulat chiar La Gioconda se afla în muzeul spaniol la secțiunea de pictură flamandă, cu autor anonim, bănuindu-se că un artist aparținând Școlii flamande ar fi încercat să dea contur surâsului Giocondei în stilul specific epocii. Motivul acestei încadrări a fost în primul rând fundalul negru pe care era proiectat portretul Mona Lisei din Prado, spre deosebire de peisajul italian ce se poate observa pe fundal în pictura lui da Vinci. În urma restaurărilor s-a constatat însă că acel fundal negru a fost adăugat ulterior și că sub el se ascundea același peisaj luminos ca în tabloul original.

Gioconda, înainte de restaurare

Lucrările de restaurare, făcute la cererea muzeului parizian Louvre și patronate de Fundația Iberdrola, au relevat faptul că tabloul a fost realizat în aceeași perioadă cu originalul lui Leonardo da Vinci (începutul secolului al XVI-lea ) și că este foarte posibil ca el să fi fost lucrat de un discipol de-ai lui Leonardo chiar în atelierul maestrului. În acest sens, se bănuieşte că ar fi vorba de  Francesco Melzi sau de Andrea Salai, cunoscuţi elevi de-ai lui da Vinci în acea perioadă. Există mai multe indicii care conduc către această concluzie, pornind de la datele tehnice ale picturii, până la metoda de preparare a lemnului pe care este realizat tabloul, una foarte rară, dar foarte des folosită de Leonardo. Ceea ce este cert, este că se poate vorbi de cea mai veche și până la acest moment cea mai valoroasă copie a celebrului portret.

Prezentarea oficială  a noilor concluzii despre Mona Lisa din Prado a avut loc în data de 21 februarie 2012, când pictura a fost reexpusă în Muzeu în contextul noii sale istorii. Tabloul a putut fi admirat în capitala Spaniei până în data de 13 martie, în sala 49 a celebrului Muzeu Național Prado alături de alte opere semnate de artiști aparținând Școlii Italiene de pictură, iar apoi a fost dus la Paris, pentru expoziția temporară  “L’ultime chef-d’œuvre de Léonard de Vinci, la Sainte Anne” de  la Muzeul Louvre, din perioada  29 martie – 25 iunie 2012,  unde a fost expus alături de „adevărata”  Giocondă, cea a lui Leonardo.

Gioconda de la Prado, după restaurare, alături de pictura lui Leonardo da Vinici

Cu toate că fundalul, proporțiile sau tehnica de pictură a copiei din Prado sunt foarte asemănătoare cu cele utilizate de  Leonardo în originalul său, nu se poate trece cu vederea  faptul că surâsul Giocondei realizate de da Vinci însuşi, la care maestrul a lucrat ani de zile, reușind să redea în el perfecțiunea imaginii androginului, rămâne unic și inegalabil.

În prezent, Mona Lisa din Prado este una din atracţiile principale din muzeul de la Madrid, fiind admirată zilnic de mii de vizitatori, alături de lucrări de căpătâi ale artei mondiale, semnate de artişti ca Goya, Velázquez, El Greco, Tizian, Rubens şi mulţi alţii.

Museo National del Prado  poate fi vizitat gratuit de luni până sâmbătă între orele 18-20, respectiv 17-19 duminica şi de sărbători legale.

Notă: Fotografiile Giocondei de la Prado ne-au fost puse la dispoziție de către reprezentanții acestui muzeu, cărora le mulțumim pentru sprijin! 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.