Pecerska, sfantul lacas cu peste 120 de moaste

pecerska1

De mai bine de 1000 de ani, vestita Lavra Pecerska din Kiev, in care odihnesc peste 120 de sfinti si mai multe icoane facatoare de minuni, atrage pelerini din intreaga lume. Printre moastele aflate in pesterile din subteranele ei, se afla si cele ale unor sfinti romani: Sfanta Teodora de la Sihla si cuviosul Pahomie de la Gledin. Desi stiinta nu poate sa explice miracolele, relicvele de la Pecerska nu inceteaza sa faca minuni.

Lavra Pecerska este manastirea, ce a reunit in perioada ei de glorie peste 3.000 de calugari. Cand a luat fiinta, prin anul 1000, Kievul se afla la inceputurile sale ortodoxe, ca intreaga Rusie de altfel, stiut fiind faptul ca poporul rus a trecut la crestinism abia in perioada mai sus amintita, la staruinta cneazului Vladimir.
Crestinarea Kievului a fost o perioada de mare efervescenta, multi dintre oameni fiind botezati in apele Niprului si in afluentii acestuia. Se botezau si pentru ca ordinul venea de sus, dar, peste toate acestea, oamenii se simteau deja convinsi de adevarul credintei in Iisus Hristos.

Minunile facute de icoanele aduse din Rasarit, bisericile falnice ridicate intr-un timp atat de scurt si pictate de pictori renumiti, veniti din locurile deja crestinate, erau fapte ce incepeau a se petrece sub ochii lor.

Kiev-Pechersk-Lavra

Istoria bisericii faurite la porunca Maicii Domnului
In jurul anului 1000, un tanar pe nume Antipa, cuprins de chemarea crestinismului, s-a hotarat sa mearga la Muntele Athos, unde s-a calugarit sub numele de Antonie. Dupa o vreme, el a fost trimis inapoi, in tara sa natala si odata ajuns in Kiev, Antonie a descoperit in apropiere o pestera pe malul Niprului. A hotarat sa locuiasca acolo, traind o perioada numai cu panie, apa si rugaciuni. Cu timpul i s-au mai alaturat si alti calugari, toti deveniti apoi sfinti, precum Antonie.

Numarul celor care alegeau viata monahala incepuse sa creasca, asa incat nu mai incapeau in pestera initiala si nici in cea de-a doua ce fusese sapata. Au ridicat astfel prima bisericuta din lemn, cu Hramul Adormirii Maici Domnului. In timp ce slujbele erau tinute afara, calugarii, cu post si rugaciuni, traiau in pesteri.

Cand bisericuta din lemn a devenit neincapatoare pentru toti cei care veneau la slujbe, s-a intamplat o minune. Maica Domnului s-a arătat unor zidari din Constantinopol, zicandu-le: „Voiesc sa-mi zidesc o biserica in Kievul Rusiei si va poruncesc sa va luati aur pentru trei ani si sa va duceti sa incepeti zidirea ei.” Biserica a fost construita, insa in timpul celui de-al doilea razboi mondial ea a fost bombardata. A ramas doar un perete din biserica, pe care-l puteti vedea marcat in actuala constructie, unde a mai ramas si o cupola, in partea dreapta. Noua biserica a fost ridicata insa dupa razboi.

69447_826-lavra4-1-

Este cea mai veche biserica pastrata in stil baroc ucrainean. Cupolele manastirii difera ca model de cele clasice ale bisericilor din Rusia. Clopotnita, absolut impresionanta si foarte rezistenta, a fost proiectata de un foarte vestit arhitect din acele timpuri, Sedeli.

Manastirea, foarte bogata la vremea aceea, avea foarte mult pamant in imprejurimi, fiind totodata si un centru economic. Aveau moara lor, o fabrica de caramida si mici ateliere la care lucrau si oamenii din oras. Multe dintre pamanturi le fusesera daruite de cneji, oameni foarte bogati. Si acum manastirea are gospodaria ei, terenuri, pasari, vite, insa departe de ceea ce aveau odata.

 

Incursiuni in lacasuri sfinte
In decursul istoriei s-a descoperit ca multi dintre calugarii traiti aici, plecati apoi la ceruri, erau sfinti. Astfel, in galeriile subterane de la Pecerska, la adancimi ce variaza intre 5 si 20 de metri, se afla acum peste 120 de moaste de sfinti. Tot aici au fost duse in vremuri tulburi si moastele Sfintei Teodora de la Sihla, cea care a sihastrit multi ani intr-o pestera din preajma schitului Sihla-Neamt.

lavra_pesterilor_0_0

Cine ajunge aici este cutremurat de sfintenia locului. Insotit de o lumanare aprinsa (pe care o cumperi din biserica si care trebuie tinuta cu veneratie intr-un fel anume, in causul palmei stangi dupa regula locului, urmand ca la iesire, ce ramane din ea sa iei cu tine, pentru a-ti fi de ajutor in perioadele grele din viata ta) cobori abrupt pe treptele lungi si inguste de piatra, in labirintul subteran. Nu e nimic infricosator, ci doar plin de incarcatura spirituala.

Strabati in tacere, cu pasi inceti, zeci de metri de coridoare inguste si intunecate. Lumina lina a lumanarii si a candelelor aprinse din loc in loc, iti ghideaza cu caldura calea printre sfinti. Unii sunt ziditi in perete, pustnicii ce se retrageau de buna voie in mici grote scobite in stanca, cu intrarea astupata, si doar cu o ferastruica, prin care primeau apa, paine nedospita si lumanari, singura lor legatura, de altfel, cu lumea exterioara. Daca dupa trei zile acestea erau gasite neatinse, era de inteles ca sufletul calugarului se ridicase la ceruri, iar intrarea era astupata. Dupa cel putin trei ani, grota era deschisa si daca se constata ca trupul nu s-a descompus, era zidit din nou, pe locul unde fusese mica fereastra punandu-se o icoana de sfant.

altar_subteran_lavra_pecerska

Manastirea a fost inchisa de catre comunisti in 1917 si vreme de doua decenii nu s-a mai auzit clopot ori slujba la Pecerska, insa, dupa caderea comunismului, viata monahala si-a reluat cursul. Astazi, Lavra Pecerska straluceste din nou, cu zecile ei de biserici, cu sutele ei de moaste si icoane minunate, cu slujbele sale aparte, atragand la sine mii de pelerini. Se stie ca foarte multi dintre credinciosii veniti intr-un astfel de pelerinaj si-au gasit, de-a lungul timpului, vindecarea si alinarea.

Intr-adevar, Kievul are o viata spirituala deosebita!

Comments

comments

One comment

  1. Bucurie mare pt restralucirea acestei manastiri de care personal nu am stiut nimic. Din tot ce am citit, simt ca in cadrul manatirii Lavra Pecerska moastele ce i reprezinta pe sfinti, sunt ghizii credinciosilor respectiv nevoiasilor catre calea Domnului . Dumnezeu sa ne ierte pt pacatele noastre si sa ne ajute ! Amin !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.