Lifturile Lisabonei

Capitala portugheza, supranumita si Orasul celor sapte dealuri, este celebra nu doar pentru farmecul irezistibil pe care il exercita asupra tuturor, interpretii sai de fado si vinul ei de Porto, dar si pentru strazile sale in panta, care le pun la grea incercare puterile turistilor nerabdatori sa descopere cat mai multe dintre frumusetile locurilor.
DSC03956
Din fericire, in Lisabona exista si cateva “elevatoare”. Unele, precum celebrul Gloria, nu sunt nimic altceva decat niste tramvaie din alt secol care urca voiniceste cate un deal abrupt . Altele, in schimb, precum la fel de celebrul Santa Justa, sunt chiar niste lifturi stradale – si ele din alte vremuri –, cu ajutorul carora poti ajunge in cateva minute deasupra orasului.
DSC03945
Proiectat la inceputul secolului XX de arhitectul Raul Mesnier de Ponsard, Elevador de Santa Justa se gaseste pe strada cu acelasi nume, Santa Justa, conectand strazile din centru cu cele de pe deal, din Piata Carmo. Daca la inaugurare, in 1902, functiona pe baza de aburi, din 1907 a devenit electric. Decorat in stil neogotic, el are o inaltime de 45 de metri, astfel ca pasagerilor, odata ajunsi la destinatie, li se infatiseaza in toata splendoarea castelul din Lisabona, piata Rossio si cartierul Baixa.

Cat despre liftul Gloria, inaugurat in 1885, acesta face legatura intre Piata Restauradores si cartierul Bairro Alto. Declarat monument national, el parcurge un traseu lung de doar 265 metri. Odata ajunsi la destinatie, insa, calatorii sunt rasplatiti cu o imagine greu de refuzat a Lisabonei in toata splendoarea sa.
DSC03913

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.