Construita intre 1609 si 1616, in timpul domniei sultanului Ahmed I, dupa planurile arhitectului Mehmet Ağa, Moscheea Albastră din Istanbul isi datoreaza numele celor aproximativ 21.000 de panouri interioare de faianta, majoritatea de culoare bleu.
Edificiul impresioneaza prin dimensiuni: clădirea are o capacitate de 10.000 de persoane, 260 de ferestre si adaposteste o scoala religioasa, un spital, un caravanserai si o cantina gratuita, fiind singura din Turcia cu sase minarete.
Potrivit legendei, sultanul i-ar fi cerut constructorului minarete de aur, in limba turca „altin”, insa acesta ar fi inteles „alti” (6 in limba turca), astfel ca a prevazut sase minarete, ceea ce a provocat o mare controversa, intrucat cea mai importanta moschee din lume, cea de la Mecca, avea tot sase minarete. Intr-un final, sultanul a trimis arhitectii la Mecca si a adaugat un al saptelea minaret.
Astazi, Moscheea Albastra este considerată ultima mare clădire aparținând ca stil arhitectural clasicismului otoman, Mehmet Ağa facand inainte de a concepe planul construcției un tur al monumentelor otomane importante si incorporand o serie de idei ale arhitecților care l-au precedat.
In 2006, moscheea, care oficial se numeste Sultan Ahmed, a fost vizitata de conducatorul Bisericii Catolicee, Papa Benedict al XVI-lea.
