Daca pentru amatorii de vinuri toamna este anotimpul in care se culeg strugurii si se face mustul, pentru iubitorii de bere din lumea intreaga toamna este sinonima cu… Oktoberfest, o sarbatoare ale carei origini se gasesc in Bavaria secolului XIX, dar care a trecut de mult granitele Europei.
Potrivit istoricilor, prima editia a sarbatorii ar fi avut loc in centrul Munchen-ului cu ocazia unei curse de cai desfasurate in octombrie 1810, in timpul festivitatilor legate de casatoria printului mostenitor Ludovic I al Bavariei cu printesa Therese von Hildburghausen. In anul urmăaor, autoritatile au decis sa repete experienta, de aceasta data sub patronajul Asociatiei de Agricultura Bavareza, care a folosit evenimentul in scopuri publicitare. Ulterior festivalul a fost finantat de diferite firme private pentru ca din 1819 Oktoberfest-ul sa intre sub patronajul Primariei.
Fiecare festival debutează cu defilarea firmelor participante, reprezentate de carute impodobite festiv și trase de patru cai. Defilarea are ca punct de plecare piata centrala a orasului, Marienplatz, iar in anul 1935, cu ocazia aniversarii nuntii de argint a cuplului regal bavarez, s-a organizat o parada de costume populare bavareze. Aceasta a devenit insa traditie la Oktoberfest doar din anul 1950. Astazi, parada de costume populare este una dintre cele mai mari din lume, cu aproximativ 9000 de participanti. Pe langa costume germane, se pot admira si porturi specifice austriece, italiene, elvetiene, poloneze si chiar norvegiene.
Oktoberfest-ul incepe în jurul datei de 20 septembrie si se termina in prima duminica din octombrie; exceptie de la aceasta regula se face doar in anii in care prima duminica din octombrie cade pe 1 sau 2. In acest caz, festivalul se prelungeste pana la data de 3 octombrie, Ziua Unificarii Germane.
Oktoberfest-ul nu este sărbătorit doar în München. Hanovra se laudă cu cel mai mare Oktoberfest din nordul Germaniei, iar în orașe precum Stuttgart, Bad Hersfeld, Eisleben sau Hildburghausen se organizează festivaluri de toamnă similare. Festivalul bavarez și-a exins popularitatea și pe alte continente. Există astfel la ora actuală festivaluri cu același nume în SUA, Canada, Brazilia, China, Australia si chiar Thailanda.