Comorile Vaticanului – Colectia de arta religioasa moderna

DSC01846
Intre cele aproximativ 900 de picturi realizate de Van Gogh in cei doar 37 de ani de viata, un loc aparte il ocupa o serie de copii dupa artistii care l-au inspirat, de la Jean-François Millet si Honoré Daumier la Rembrandt si Delacroix. Departe, insa, de a fi simple reproduceri, lucrarile lui Van Gogh reprezinta reinterpretari personale ale temelor acestor artisti.
DSC01823
Prima dintre aceste „copii”, considerate pe buna dreptate opere originale, este o reproducere realizata de Van Gogh dupa lucrarea Pieta a lui Delacroix. Realizata in 1889, pictura se gaseste astazi in colectia de arta religioasa moderna a Vaticanului, alaturi de alte lucrari realizate de nume ilustre ale artei contemporane, precum Auguste Rodin, Paul Gauguin, Émile Bernard, Wassily Kandinsky, Marc Chagall, Paul Klee, Salvador Dali ori Pablo Picasso.
DSC01848
Inaugurata de Papa Paul al VI-lea in anul 1973, expozitia de arta religioasa contemporana cuprinde in cea mai mare parte lucrari donate Sfantului Scaun de colectionari sau chiar de artistii care le-au realizat. Numarul acestora este si el impresionant: 800 de opere de arta realizate de 250 de artisti din toata lumea.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.