Pinacoteca Ambroziana, comoara din Milano

Cei care considera ca Milano este doar o destinatie de shopping, ignora – fara nicio scuza – faptul ca orasul gazduieste o serie de lucrari si obiective esentiale pentru cultura universala, de la „Cina cea de taina”, celebra lucrare a lui Leonardo si „Pieta Rondanini” – ultima sculptura a lui Michelangelo, pana la Domul si Scala din Milano .
Acestea sunt, insa, doar cateva dintre comorile orasului. Pe multe altele le veti descoperi vizitand Pinacoteca si Biblioteca Ambroziana.
Biblioteca Ambroziana
Cei 15 euro, cat costa biletul de intrare – multi, daca ne gandim ca intrarea la Muzeele Vaticanului este doar cu un euro mai scumpa – reprezinta, totusi, o investitie pe care n-o veti regreta, avand in vedere ca in galeria fondata de Cardinalul Federico Borromeo veti gasi o serie de capodopere ale artei universale.
Sala NicolĽ da Bologna1
Mare iubitor de arta, Borromeo si-a dorit sa infiinteze la Milano o Academie de Arte care sa rivalizeze cu cele din Florenta si Roma. Primul pas l-a facut in 1609, prin inaugurarea Bibliotecii Ambroziene. Din patrimoniul acesteia fac parte numeroase volume rare, pentru care colectionarii adevarati ar fi in stare sa-si vanda si sufletul. Cel mai cunoscut dintre acestea este, insa, de departe, celebrul Codex Atlanticus, ale carui peste 1.000 de pagini legate in 12 volume contin numeroase desene si insemnari ale lui Leonardo da Vinci.
f.003r
Ulterior, in 28 aprilie 1618, Cardinalul i-a donat Bibliotecii Ambroziene colectia sa de picturi, desene, gravuri si sculpturi, care au devenit nucleul initial al Galeriei Ambroziene, imbogatita in urmatoarele patru secole cu numeroase opere de artă.
Astfel, astazi, vizitatorii veniti din lumea intreaga au ocazia sa admire lucrari precum cartonul preparator realizat de Rafael pentru celebra sa opera de la Vatican, “Scoala din Atena”, “Portretul unui muzician” de Leonardo da Vinci, “Cosul cu fructe” al lui Caravaggio, “Adoratia Magilor” de Titian sau lucrarile comandate direct lui Jan Brueghel de catre Federico Borrome, cel care si-a vazut, in fine, visul implinit, in 1620, prin inaugurarea Academiei Ambroziene de Desen.
cortile spiriti magni1
Principala sa mostenire raman, insa, fara discutie, Biblioteca si Pinacoteca, printre ai caror vizitatori s-au numarat, de-alungul timpului, celebritati precum Lordul Byron (care, impresionat de operele si obiectele din muzeu, a marturisit ulterior ca si-ar fi dorit sa sustraga suvita din parul Lucretiei Borgia expusa aici) sau scriitoarea Mary Shelley, autoarea lui “Frankenstein”.

Multumim pentru sprijinul acordat in realizarea acestui material dnei Carolina Donzelli – Veneranda Biblioteca Ambrosiana

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.