Place de la Concorde, locul unde s-a scris istoria Revoluției Franceze

Pe cat de impresionantă prin frumusețea sa și de pașnică după numele său, care se traduce prin „armonie”, pe atât de zbuciumată este istoria uneia dintre cele mai cunoscute piețe pariziene, Place de la Concorde.

Admirând-o astăzi, ți-e greu să-ți imaginezi evenimentele sângeroase petrecute  aici în perioada Revoluției. Piața, una dintre cele mai mari din capitala Franței, s-a numit inițial Ludovic al XV-lea, ea fiind amenjată tocmai pentru a găzdui o statuie ecvestră a monarhului supranumit „Cel Mult Iubit”.

Oricât de iubit ar fi fost, însă, în timpul Revoluției franceze statuia sa a fost demolată și înlocuită cu o statuie alegorică din ghips a Libertății. iar în centrul pieței,  redenumită cum altfel decât „Piața Revoluției”, a fost instalată o ghilotină uriașă sub a cărei lamă au căzut peste o mie de capete, inclusiv ale lui Ludovic al XVI-lea, Mariei-Antoaneta, Danton și Robespierre.

Din fericire, odată trecut elanul revoluționar, ghilotina a fost înlocuită cu obeliscul Luxor, dăruit Franței de viceregele Egiptului. Vechi de peste 3300 de ani , obeliscul adus la Paris în anul 1833 cântărește 230 de tone si are 22.83 de metri, putând fi admirat și astăzi în Place de la Concorde, alături de cele două fântâni proiectate de arhitectul Jacques Ignace Hittorff.

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.