Shazam-ul pentru opere de artă, ghidul personal din telefon

Iubitorii de artă au de acum la dispoziție o aplicație similară celebrului identificator de melodii Shazam, capabilă să recunoască operele de artă scanate cu telefonul și să ofere informații despre lucrare și autorul ei.

Smartify, disponibilă gratuit pentru iPhone și Android, funcţionează după acelaşi principiu ca Shazam, „scotocind” prin baza de date în căutarea informațiilor despre pictura, sculptura sau orice alt obiect artistic scanat cu dispozitivul mobil.

Conform dezvoltatorului, o firmă din Olanda, aplicaţia va acoperi într-o primă fază, operele de artă de la Muzeul Luvru din Paris, Metropolitan Museum of Art din New York, Accessible Art Fair din Bruxelles, Laguna Art Museum din Los Angeles, Rijksmuseum din Amsterdam și Wallace Collection din Londra. Dezvoltatorii promit că baza de date va fi extinsă ulterior, iar aplicaţia va permite identificarea unui număr tot mai mare de opere de artă.

Deocamdată, aplicația are încă o serie de probleme semnalate de utilizatorii  ei, dar utilitatea sa este dincolo de orice dubiu, după cum recunosc și muzeografii, care astfel vor avea acces la numeroase informaţii privind profilul celor care utilizează informaţia. Astfel, pe baza aplicaţiei, muzeele vor stabili care sunt obiectele de artă cele mai populare şi în ce măsură vizitatorii pot fi atraşi mai uşor la expoziţii.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.