Riksmuseum, raiul iubitorilor de arta

Vizitat anul trecut de 2,2 milioane de persoane, Rijksmuseum este cel mai mare muzeu din Olanda, dar si unul dintre cele mai mari din lume. Cea mai recenta renovare a acestuia (care a inceput in 2003 si s-a incheiat anul trecut) a costat 375 de milioane de euro, la inaugurare fiind prezenta si Regina Beatrix.
tumblr_ml77vctaIj1r70t2xo1_1280
Sutele de angajati ai Riksmuseum, printre care si aproape 50 de restauratori, administreaza o colectie de peste un milion de piese de arta si istorice, dintre care doar aproximativ 8.000 pot fi admirate in cele 80 de galerii.
DSC00467
Printre ele se gasesc picturi celebre precum Rondul de Noapte al lui Rembrandt sau Laptareasa lui Vermmer, dar si exponate care ilustreaza istoria Olandei.
DSC00182
Pentru cei pasionati de arta orientala, muzeul are un Pavilion Asiatic, care gazduieste artefacte si lucrari de arta din China, Japonia, Indonezia, India, Vietnam si Tailanda, unele dintre ele vechi de mii de ani.
DSC00504 - editata_1600x1200
Fondat initial la Haga, in 1800, Riksmuseum a fost mutat la Amsterdam 8 ani mai tarziu din ordinul regelui Louis Napoleon, fratele lui Napoleon Bonaparte, moment in care picturile aflate în proprietatea orașului, printre care si Rondul de noapte, au devenit parte a colecției muzeului.

Comments

comments

One comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.