Subiectul de care lumea se ferește: Unde găsești o toaletă la nevoie?

Un subiect rareori abordat de cei care oferă sfaturi de călătorie – fie dintr-o pudoare excesivă, fie din ignoranță – este cel al… toaletelor, de care, însă, să recunoaștem, toți turiștii au nevoie, mai devreme ori mai târziu, mai rar sau mai des. Există, totuși, din fericire, și unele surse de informare utile călătorului în dificultate, pe care, consultându-le, am reușit să adunăm o serie de sfaturi și ponturi pe această temă.

Astfel, Doug Lansky, autorul volumului „The Rough Guide First_Time Europe”, le dezvăluie cititorilor cărții sale unde pot găsi, în general, în orașele turistice din Europa, toalete gratuite. „Din păcate, spune el, acestea nu sunt așa de ușor de găsit.  Dacă arăți destul de prezentabil și nu târâi după tine un rucsac uriaș care îți pune automat eticheta de călător cu un buget mic, te poți strecura la toaletele hotelurilor mai bune. Dacă te întreabă portarul unde mergi, poți inventa un pretext, precum că ai venit pentru a te interesa de camere pentru cineva sau că ai vrea să rezervi o masă pentru cină în restaurantul hotelului.  Una dintre cele mai fericite opțiuni, dacă te afli în apropierea unei gări sau aștepți un tren în gară (unde trebuie întotdeauna să plătești pentru toaletă), este să te urci într-un tren care staționează pentru o perioadă mai lungă de timp și să folosești toaleta din acel tren.”

Există, însă, și soluții mai puțin aventuroase decât acestea, după cum aflăm, de pildă, de la Rick Steves, unul dintre cei mai apreciați autori de ghiduri de călătorie din Statele Unite. Rick le recomandă celor aflați în situații critice să nu intre în panică întrucât orice loc care servește mâncare sau băuturi trebuie să aibă o toaletă, plasată de obicei în spatele localului, asta dacă nu cumva pentru a ajunge la ea trebuie să urci niște scări sau să cobori altele. „Cel mai simplu este când localul are și o terasă, explică Rick, întrucât angajații din local vor crede că sunteți unul dintre clienții terasei care face o… excursie până la toaletă.” Chiar și fără terasă, însă, uneori e suficient să zâmbiți și să întrebați politicos unde este toaleta, adaugă Steves, care susține că rareori i s-a întâmplat să fie întors din drum. Când nu există niciun local în zonă, completează autorul american, îndreptați-vă atenția către gări, clădiri oficiale, biblioteci, librăriile mari sau magazinele generale, parcurile care au și ele, de multe ori, toalete, și niciodată nu părăsiți un muzeu înainte de a profita de avantajul de a folosi toaleta acestuia, ele fiind gratuite și de cele mai multe ori cât se poate de curate.

Evident, însă, că aceste sfaturi nu sunt valabile peste tot, astfel că de la țară la țară și chiar de la oraș la oraș situația poate fi diferită, însă din fericire există și sfaturi punctuale, de la călători dispuși să le ofere sfaturi colegilor de… suferință. Totuși, în orice oraș din lume v-ați găsi, asigurați-vă că aveți și mărunțiș prin buzunare, întrucât, dacă nu veți reuși să găsiți nicio toaletă fără taxă, riscați să ajungeți în fața unei intrări sau a unei cabine de toaletă unde nici cardul și nici bancnotele nu vă vor ajuta să intrați.

Când ești la Roma, poartă-te ca romanii

Revenind la informațiile ce vizează anumite categorii, dacă plănuiți să mergeți la Roma, nu pierdeți vremea și citiți aici tot ce trebuie să știți despre toaletele romane. Nu vă bazați pe teoria că restaurantele italiene ar fi obligate să asigure oricui acces gratuit la toaletă, întrucât nu existe nicio lege sau ordin în acest sens, însă amintiți-vă că puteți încerca să găsiți așa ceva în holurile cinematografelor, biblioteci publice, mari magazine, hoteluri, muzee și chiar în multe biserici.

Parizienii și aplicațiile lor

Cu un pas înainte, parizienii au chiar și o aplicație pentru posesorii de telefoane cu android  destinată găsirii celei mai apropiate toalete, dezvoltată ce-i drept de către o firmă care administrează astfel de „stabilimente”. Mai norocoși, posesorii de iPhone au la dispoziție altă aplicație, sugestiv intitulată Youpee, capabilă să indice o mulțime de toalete cu acces liber.

Sfaturi de 5 stele

Nici măcar această aplicație nu poate, însă egala în bogăția de informații exacte condimentate cu umor sfaturile oferite de Andy Jarosz celor care vizitează Londra. Andy vă recomandă, între altele, toaletele de la National Gallery, cele de la London Eye, de la librăria Waterstone din apropierea Piccadily Circus, cea de la Catedrala St. Paul, cele de la Apple Store-urile din Covent Garden și Regent Street, dar și pe cea de 5 stele de la Charing Cross Hotel, „unde trebuie să pășești cu încredere și zâmbindu-le relaxat portarului și recepționerului, traversând holul și urcând mândru scările pentru a ajunge la destinație.”

Categoric, dacă veți căuta, veți gasi multe alte informații utile pe această temă, unele dintre ele chiar aici, pe un site dedicat subiectului și care se laudă că are adresele a mii de toalete de pe toate continentele și ai cărui utilizatori pot contribui la rândul lor cu informații utile călătorilor de pretutindeni.

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.