Vrei să vezi Cina cea de Taină? Fă-ți rezervare din timp!

Chiar dacă Mona Lisa este considerată cea mai celebră pictură din lume, o altă lucrare a lui Leonardo da Vinci poate aspira oricând la acest statut. Este vorba, firește, despre Cina cea de Taină, pictată între 1495 și 1498 pe unul dintre pereții sălii de mese a mănăstirii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano, pentru Ducele Ludovico Sforza.

Cina cea de Taina - Milano (1)

Pentru orice iubitor de artă, deci, nu se poate închipui o frustrare mai mare decât să ajungi la Milano, eventual chiar în fața mănăstirii și să constați că nu poți intra pentru a vedea lucrarea, din cauză că nu ai rezervare.

Din păcate, nu puțini sunt cei care suferă o astfel de dezamăgire, fiindcă nu s-au informat în prealabil și nu și-au cumpărat online, din timp, bilete pentru această experiență. Biletele, disponibile aici, sunt puse în vânzare la date anunțate din timp și se epuizează rapid, așa că ați face bine să urmăriți cu atenție site-ul și să le cumpărați cum le găsiți disponibile.

Cina cea de Taina - Milano (3)

La ora scrierii acestui articol (31 iulie), de pildă, mai sunt câteva bilete pentru luna august, foarte puține pentru luna septembrie și nici măcar unul pentru octombrie. Pentru noiembrie n-au fost puse încă în vânzare.

Din cauză că Leonardo nu a folosit  tehnica vremii, affresco (pictura pe peretele umed), care i-ar fi cerut o viteză de execuție mai mare, ci o tehnică a secco (uscată), care i-a permis să lucreze în tihnă,  Cina cea de Taină a început să se degradeze chiar la câțiva ani după ce a fost pictată.

Pentru a o proteja, chiar și după restaurări succesive, au fost impuse reguli stricte de vizitare, intrându-se în grupuri de cel mult 25 de persoane, care n-au voie să admire lucrarea decât  15 minute, după care trebuie să le facă loc celorlalți vizitatori.

Cina cea de Taina - Milano (2)

Prețul unui bilet întreg (există și o serie de reduceri și chiar gratuități pe care le găsiți aici), este de 10 euro, la care se adaugă o taxă de rezervare de 2 euro. Vizitele de la 9.30 și 15.30 costă cu 3,5 euro mai mult, însă veți beneficia de serviciile unui ghid vorbitor de limbă engleză. La celelalte vizite, puteți închiria contra aceleiași sume un audioghid.

Tot la Milano, dacă vă numărați printre admiratorii lui Leonardo da Vinci, veți avea ce vedea la Pinacoteca Ambroziană (am scris mai multe aici), dar și la Castelul Sforzesco, unde acum doar câțiva ani a fost descoperită, după o jumătate de secol, sub multe straturi de vopsea, o pictură murală realizată de marele maestru. Povestea acestei remarcabile descoperiri o găsiți aici.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.