Torre de Belem, un simbol national

Construit initial, in 1515, ca o fortareata cu rol de aparare, la intrarea in portul Lisabona, Turnul Belem a devenit astazi unul dintre simbolurile nationale portugheze, fiind totodata inclus de UNESCO pe lista monumentelor care alcatuiesc patrimoniul universal.
DSC04448
Proiectat de catre Francisco de Arruda pentru Dom Manuel I, el reprezinta o imbinare unica de stiluri, de la cel maur pana la cele gotice, venetiene si bizantine, contopite in ceea ce astazi numim stilul manuelin.
DSC04451
Considerat o varianta a stilului gotic, dar cu mai multe decoratiuni exuberante si ornamente cu tema nautica, stilul manuelin este de altfel respirat prin toti portii atat de Turnul Belem, cat si de manastirea Jeronimo, aflata in apropiere.
DSC04154
Intre cele doua se afla Monumentul Descoperitorilor, reprezentandu-i pe cei mai cunoscuti navigatori portughezi, ale caror caravele plecau spre cele patru zari chiar din apropierea Turnului Belem.
DSC04409
In zilele noastre, insa, Turnul Belem a devenit el insusi o destinatie pentru calatori din toata lumea, care vin la Lisabona pentru a-i admira frumusetea si a-i explora in voie toate ungherele in cautarea povestilor de alta data.
DSC04478

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.