Aflata la o ora si jumatate de mers cu feribotul de Kusadasi, insulei grecesti Samos omenirea ii este datoare pentru doua lucruri: filozoful si matematicianul Pitagora, care ne-a lasat mostenire, intre multe altele, tabla inmultirii si care s-a nascut pe acesta insula, si celebrele vinuri dulci de Samos, despre faima carora exista mentiuni datand din anul 1200 i.Hr.
Cel mai celebru fiu al acestor locuri are de altfel si un monument in localitatea care ii poarta numele, Pythagorion, aflata la 20 de kilometri de Vathi, capitala insulei. Tot aici veti gasi, insa, si ce a mai ramas din templul zeitei frumusetii, Afrodita.
In satul Mitilini se afla Muzeul de paleontologie, unic in Grecia, unde sunt expuse fosile de animale, colectii de minerale si roci descoperite pe insula, iar in capitala Samosului se gaseste Muzeul de Arheologie, unde puteti admira o colectia de sculpturi arhaice si bijuterii realizate din piatra, bronz, lemn, fildes si pietre semipretioase.
Putini dintre vizitatorii insulei in apele careia legenda spune ca s-ar fi prabusit Icar, pedepsit de Zeus pentru indrazneala de a zbura, stiu, insa, ca ea l-a avut ca guvernator, intre 1853 si 1859 pe romanul Ion Ghica. Ramas in exil la Istanbul dupa infrangere revolutiei de la 1848, Ghica a fost numit Bei al Samosului de catre autoritatile turce. Pentru ca a reusit sa starpească pirateria care afecta in mod serios aprovizionarea pe mare a trupelor ce luptau in razboiul Crimeii, la incheierea misiunii el a primit de la sultanul Abdul-Medjid titlul onorific de Print de Samos.