Batu Caves, Malaezia – Peșterile păzite de zeități

Batu Caves sau povesti cu zei ce strajuiesc lacasuri vechi de 400 milioane de ani. Un loc in care ai impresia ca vezi totul sub lupa, pesteri imense pentru care trebuie sa urci sute de scari pentru a descoperi maretia lucrarii omului impreuna cu natura.

Fara sa trec cu vederea KL Sentral, mareata gara si principalul nod logistic pentru toate mijloacele de transport pe care n-am reusit sa le deosebesc inca ( metrou fata de tren), dar am observat ca era loc pentru toate, mergem mai departe.

batu-caves-15

2.6 MYR/pers adica aproximativ tot atatia LEI pentru a calatori cu trenul(KTM Komuter) la 13 km de Kuala Lumpur, la Batu Caves (cap de linie). Calatoria de aproximativ 40 de minute este un fel de criogenie si teleportare intr-un alt timp sau alta poveste (Spun criogenie pentru ca, fata de caldura de afara, in tren te simti exact ca in congelator). Nu stiu daca am reusit sa captez in poze exact ce inseamna acest loc, dar in unele locuri pur si simplu trebuie sa mergi, sa vezi, sa simti. Acesta este unul dintre ele.

batu-caves-6

Dupa turnurile Petronas, statuia zeului Murugan reprezinta o alta imensitate mentionata in topuri. Nici nu mai conteaza cat masoara in metri (aproximativ 43), cand am zarit-o de la nivelul solului, deja cele 272 de scari care pornesc fix de la picioarele statuii si conduc catre  pestera „sanctuar” pareau cu mult lipsite de „inaltime”.

batu-caves-7

Pentru europeanul de rand, cu precadere crestin ortodox ca noi, este destul de greu de inchipuit si inteles ca in alte religii zeii arata atat de ciudat.

batu-caves-3

Batu Caves reprezinta de fapt, dincolo de statuile ce intruchipeaza zeitati hinduse si scene din povestile religiei indiene, pesteri „sculptate”natural intr-un deal de calcar. Am vizitat Cathedral Cave, Art Gallery Cave si Temple Cave. Toate au intrarile „pazite” de maimute (animale cat se poate de vii), deloc timide in fata miilor de turisti ce se perinda pe langa ele zilnic.

batu-caves-16

Concluzia mea este ca, daca aveti drum prin Kuala Lumpur, trebuie sa dati o fuga la Batu Caves. Este unul dintre obiectivele care isi merita pe deplin locul in topul atractiilor.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.