Bruges: Secretul craniului din bronz

Orice oraș are poveștile și secretele sale, pe care ar fi bine să le afli încă de acasă, ca nu cumva să le ratezi cînd ajungi la fața locului. Mai ales că nu de puține ori aceste istorii, care merită aflate și împărtășite și altora, se ascund în mici detalii, ce riscă să treacă neobservate de către neinițiați.

Din această categorie face parte și povestea Smedenpoort-ului, una dintre cele patru porți ale orașului medieval rămase încă în picioare. Poarta, care iese în evidență și prin culoarea sa, un galben pal, net diferită de a celorlalte trei, ce păstrează culoarea cărămizilor din care sunt făcute, mai are un element care o face unică și demnă de atenția vizitatorilor.

Este vorba de un craniu din bronz atârnat deasupra trecerii din stânga a porții, pe care e aproape imposibil să-l remarci dacă nu ai aflat deja de existența sa. Iar dacă știi că se găsește acolo, sunt șanse mare să știi și semnificația sa.

Craniul, amplasat pe poarta reconstruită în 1367 (prima poartă data din 1297-1299), amintește de un trădător pe nume Francois Vander Straeten, care ar fi încercat să-i ajute pe francezii ce asediaseră în 1691 orașul să intre în cetate. Așa cum bănuiți, trădătorul a fost decapitat, iar capul său despărțit de trup a fost agățat de poartă, în semn de avertisment pentru toți cei care ar fi îndrăznit să comploteze cu inamicul.

Astăzi, în schimb,craniul din bronz nu mai reprezintă decât o amintire a acelor vremuri, legenda sa contribuind, însă, la farmecul pe care poarta de intrare în cetate îl manifestă asupra oaspeților orașului.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.