Ponturi pentru vacanțe ieftine în străinătate (I)

Sfaturi care te vor ajuta să economisești timp și bani și te vor scăpa de cozi în vacanțele peste hotare. Plus: De ce prefer călătoriile în străinătate?

Avem o țară frumoasă, sunt de acord, dar… (și) în materie de turism, cu servicii proaste sau scumpe. Ori, nu de puține ori, atât proaste, cât și scumpe. Există și excepții, de acord, dar ele nu fac decât să întărească regula.

În plus, dacă veți compara ce oferă marile orașe europene în materie de muzee, colecții, parcuri, castele, obiective turistice în general, cu ce puteți vizita în aproape orice destinație din țară, veți înțelege de ce dacă mă puneți să aleg între o vacanță internă și câteva zile peste hotare nu e nevoie să stau pe gânduri înainte de a alege destinația externă. Asta ca să nu mai aduc în discuție călătoria până acolo, cele câteva sute de kilometri pe drumurile jalnice din țară vs. distanțe de câteva mii de kilometri străbătute în câteva ore cu avionul, la prețuri din ce în ce mai mici. Sigur, dacă vrei să te vadă lumea cum intri cu X5-ul pe plajă, e probabil mai simplu, poate și mai ieftin, s-o faci la Mamaia, decât undeva unde asta te-ar putea costa chiar niște zile după gratii. Dar dacă vrei să vezi cu ochii tăi locuri despre care ai citit și pe care ai visat să le străbați, dacă îți dorești să admiri lucrările unor pictori celebri pe care le-ai văzut doar în albumele de artă sau să intri în catedralele în care au fost încoronați marii regi ai lumii, n-ai altă variantă decât aceea de a pleca din țară în vacanță.

Iar pentru, culmea, asta n-ai nevoie de mulți bani, câtă vreme vei ține cont de sfaturile din acest articol și nu ești genul care ține să călătorească la first class, să stea în hoteluri de patru sau cinci stele și să mănânce de trei ori pe zi la restaurant.

Economii la biletul de avion

Firește, dacă strâmbați din nas când auziți de low cost și vă deranjează să vă simțiți în unele dintre avioanele acestor companii “ca-n autobuz”, puteți scoate de două, trei, chiar patru ori mai mulți bani și să mergeți cu o companie de linie. Dacă, însă, vreți ca de acei bani să intrați la muzee, să beți o cafea și să mâncați un sandviș sau să plătiți o noapte ori două de cazare, veți reuși, sunt convins, să suportați o oră, două, trei (cât durează zborul) condițiile din avion, oricum mai bune decât cele cu care ne-a obișnuit decenii la rând CFR-ul.

Pentru a vă bucura de bilete cu adevărat ieftine la avion, trebuie, însă, de cele mai multe ori să le cumpărați din timp, atunci când companiile de profil au oferte. Dacă vedeți o ofertă bună pentru destinația dorită și în perioada care vă convine, cumpărați biletul pe loc, fără a mai sta pe gânduri. Câteva minute mai târziu s-ar putea să nu mai găsiți biletul la același preț. Când cumpărați biletul, luați în calcul, însă, și alți factori, precum dimensiunile bagajului inclus în bilet, prețul transferului de la și către aeroportul pe care aterizați la destinație, ora la care ajungeți și cea la care aveți returul etc. Veți găsi unele informații utile aici,  cu precizarea că între timp Wizz Air a decis să le permită călătorilor un bagaj de cabină cu dimensiunile 55x40x23cm inclus în prețul biletului.
De asemenea, mai multe companii low cost vă oferă reduceri dacă deveniți contra cost membru al clubului clienților fideli. Uneori, mai ales dacă nu călătoriți singuri, puteți “ieși pe plus” încă de la primul zbor.

Transferul de la aeroport

Dacă ai rezolvat problema cu transferul de acasă la aeroport (fie că te-a dus un prieten, fie că ai lăsat mașina într-o parcare pe termen lung), nu uita că trebuie să rezolvi și transferul de la aeroportul pe care ajungi la hotel.

Interesează-e din timp dacă există autobuz, metrou sau tren care te duce aproape de hotel. De cele mai multe ori va fi vorba de o combinație, tren sau autobuz plus metrou, două autobuze etc, așa că fă-ți temele de acasă, pentru a alege varianta optimă (atât ca orar, dar și ca preț). Reține că de multe ori biletele sunt mai ieftine cu cât le cumperi cu mai mult timp înainte. De la Stansted la Londra, de exemplu, de fiecare dată am obținut reduceri semnificative la biletul de tren cumpărându-le online în avans. De la Charleroi la Bruges, în schimb, am amânat câteva săptămâni să cumpărăm biletele și am plătit aproape dublu, chiar dacă ceva mai puțin decât dacă le-am fi cumpărat de la aeroport.

Nu excludeți din start varianta transferului direct aeroport-hotel. În unele situații, dacă găsiți o firmă cu prețuri decente și dacă sunteți un grup mai mare, s-ar putea dovedi similară ca preț celorlalte, în condițiile în care este, evident, cea mai confortabilă. Cine nu-și dorește să-l aștepte șoferul la aeroport, gata să-l ducă până la ușa hotelului? Mai puteți apela la această soluție și dacă ajungeți prea târziu pentru a mai putea folosi transportul în comun.

Cazări la prețuri bune

Unii suntem mai pretențioși, alții mai puțin, când vine vorba de cazare, dar dacă stai toată ziua pe străzi și prin muzee și ajungi la hotel sau pensiune doar cât să te schimbi o dată pe zi și apoi seara, ca să ai unde dormi, probabil că vei fi mulțumit să îndeplinească următoarele condiții: să nu fie departe de obiectivele turistice, să fie curată, să nu coste prea mult și să aibă micul dejun inclus în preț.

Pentru prețuri și recenzii, Booking și TripAdvisor sunt “lecturi obligatorii”, dar nu ignorați nici site-urile oficiale ale unităților de cazare. Uneori veți găsi acolo cele mai bune prețuri, mai ales dacă optați pentru varianta de a plăti în avans fără posibilitatea de rambursare a banilor. La un tarif ceva mai mare puteți rezerva fără a plăti în avans și cu posibilitatea anulării, cu câteva zile înainte, a rezervării. O idee bună ar fi ca, imediat după ce ați cumpărat biletele de avion, să rezervați o cazare, cu posibilitatea anulării, urmând ca ulterior să căutați și alte variante, poate mai bune, de hotel. Nu ignorați nici ofertele companiior aeriene care, uneori, oferă discounturi sau bonusuri celor care fac rezervări la hotel prin intermediul lor.

În episodul următor: Cum scapi de cozi la muzee? Cum te asiguri că nu ratezi obiectivele importante? Ce poți face fără bani în vacanță?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.