Ponturi pentru vacanțe ieftine în străinătate (II)

Probabil că nimeni nu înțelege mai bine decât turistul aflat într-un city-break ideea timpului ca o resursă prețioasă, care trebuie cheltuită cu mare grijă. În fond, cui îi convine ca, atunci când ajunge într-o destinație pentru explorarea căreia are doar câteva zile, să constate că jumătate din timp și-l petrece pe la cozile de la intrarea în muzee? Ca să nu mai vorbim despre situațiile în care constați că efectiv nu poți intra la anumite obiective din cauză că ai omis să-ți faci rezervare.

Ca să nu vi se întâmple așa ceva, vă recomand cu încredere să vă cumpărați din timp biletele la muzee. Uneori, e adevărat, vi se va percepe o taxă suplimentară pentru rezervarea online, dar tot atât de adevărat este  că nu de puține ori biletele cumpărate online, în avans, sunt mai ieftine decât cele achiziționate la fața locului. În fond, nu degeaba se spune că există în toate un echilibru.

Rezervați, rezervați și iar rezervați!

Ideea de a rezerva din timp biletele nu-i va încânta, firește, pe cei care preferă să-și facă în vacanță programul “din mers”, hotărându-se pe loc să viziteze un obiectiv sau altul, întrucât rezervările se fac pentru zile precise, ba uneori chiar pentru o oră exactă.

Pentru ceilalți, însă, rezervările sunt tot ce ți-ai putea dori ca turist. O spun din experiență, nu e puțin lucru să vezi ditamai coada la Westminster, Muzeele Vaticanului sau Basilica San Marco și să constați că nu ești nevoit să stai zeci de minute, poate și mai mult, în soarele arzător, pentru că ai fost prevăzător și ai cumpărat biletele din timp.

Evident, la aproape oricare astfel de coadă veți găsi ghizi dispuși să vă ofere serviciile și să vă asigure și intrarea prioritară (vă e probabil deja familiară celebra formulă “Skip the line”), dar, cu puține excepții, cine se îndură să dea câteva zeci, poate chiar o sută de euro/lire pentru o astfel de experiență?

Vizitați, deci, din timp site-urile oficiale ale muzeelor și celorlalte obiective turistice și interesați-vă de program, cumpărându-vă apoi biletele, nu înainte de a evalua și eventualele oferte speciale (de la CityPass-uri pînă la bilete de grup, carduri de acces la mai multe muzee din aceeași rețea sau chiar oferte ale firmelor de transport, precum oferta 2FOR1  a căilor ferate britanice, valabilă dacă, de pildă, aveți biletul de tren de la aeroportul din Stansted la Londra).

Iar dacă tot ați intrat pe site, verificați și dacă muzeul sau biserica pe care vreți s-o vizitați oferă la anumite ore tururi ghidate gratuite, în diferite limbi de largă circulație.

Îmi amintesc și acum cum am alergat de la British Museum (unde am parcurs un tur plătit organizat de muzeu), ca să ajungem la timp la St. Paul, unde ne aștepta un alt tur, la fel de interesant, oferit gratis, în cadrul căruia am avut acces și în unele zone închise de obicei publicului.

Merită să plătești pentru ceva ce poți obține gratis?

Paradoxal, răspunsul este uneori da, adică există  situații când merită să plătești pentru ceva ce alții vor vedea fără bani, dar după ce vor sta zeci de minute sau ore la coadă.

Pe timpul verii, de exemplu, poți face în schimbul a 2 euro rezervare online pentru a vizita Basilica San Marco din Veneția (în care altfel puteți intra gratuit), ceea ce te va scuti de stat la rândul de sute de persoane. Sistemul funcționează din aprilie până în noiembrie, întrucât odată cu răcirea vremii numărul turiștilor scade, iar cozile se reduc și ele considerabil.

Iarna, dacă ajungi cum ni s-a întâmplat nouă, la Londra în decembrie și nu vrei să stai zeci de minute în frig pentru a vizita Natural History Museum (alt muzeu fără taxă de intrare), poți cumpăra pentru câteva lire bilete la una dintre expozițiile contra cost găzduite de celebrul muzeu. Pe noi ne-au salvat de coadă, de pildă, biletele la o proiecție a unui documentar VR realizat de David Attenborough. Sistemul funcționează în multe locuri, așa că mai ales dacă mergeți în vacanță în plin sezon folosiți-vă de aceste trucuri pentru a nu pierde la cozi timpul pe care l-ați putea petrece în muzee sau vizitând alte obiective.

Asigură-te că nu ratezi obiectivele importante

Mai mult de atât, însă, există locuri în care nu poți intra fără rezervare prealabilă, astfel că dacă nu te duci cu lecțiile făcute și cu rezervarea efectuată din timp vei bate drumul degeaba. Li se întâmplă multora, de pildă, la Milano, când vor să admire “Cina cea de Taină” a lui Da Vinci, pentru care trebuie să vă asigurați locurile din timp, așa cum puteți citi aici.  (În mod curios, dar spre bucuria vizitatorilor, fresca, protejată cu atâtea precauții,  poate fi totuși fotografiată, evident, fără să folosiți blițul).

Nu stau altfel lucrurile cu turnurile celebrei Sagrada Familia din Barcelona, unde riscați să nu puteți urca, biletele de acces în turn fiind în timpul sezonului turistic aproape întotdeauna sold-out. Cumpărându-vă, însă, din timp biletele de aici  vă veți putea asigura și urcarea într-unul dintre cele două turnuri deschise deocamdată publicului. La fel se întâmplă la Barcelona cu accesul în Parcul Guell , conceput de celebrul Gaudi, unde ați face bine să aveți deja rezervare când ajungeți. În Londra, dacă vreți să vedeți impresionantele focuri de artificii de Revelion, trebuie să vă cumpărați bilete încă din vară, de aici, altminteri riscând să le vedeți doar la televizor.

Uneori, rezervarea nu costă nimic, cum se întâmplă la Ceremonia Cheilor de la Turnul Londrei sau dacă vreți să vedeți Londra de sus, de la înălțimea clădirii Walkie Talkie (despre ambele găsiți detalii și linkuri pentru rezervări aici), dar cu condiția să vă asigurați locurile din vreme.

Trebuie să mărturisesc că nu de puține ori am aflat astfel de detalii utile din tururile pietonale, gratuite sau nu, despre care am scris aici și pe care vi le recomand cu toată căldura.

Fără un astfel de tur pietonal n-am fi știut că dacă intrăm în Fondaco Dei Tedeschi, cel mai nou mall din Veneția, de la ultimul etaj al acestuia ai parte gratuit de o panoramă a orașului mult mai spectaculoasă decât aceea din  Campanile di San Marco, turnul care domină vestita piață.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.